Две доживотни присъди за убийството на Политковская

DenNews.bg
09.06.2014
размер на текста:

Две доживотни присъди постанови Москивският градски съд за убийството на журналиста и защитник на човешките права Анна Политковская. Други трима обвиняеми получиха дълги присъди затвор за участие в убийството.
Доживотните присъди са за чеченеца Рустам Махмудов, който беше осъден за произвеждането на фаталните изстрели срещу Политковская, и неговият чичо Лом-Али Гайтукаев, обвинен в организирането на престъплението, съобщава РИА "Новости".
Двамата братя на Махмудов Джабраил и Ибрахим бяха осъдени на съответно 14 и 12 години затвор в наказателна колония, а бившият московски полицай Сергей Хаджикурбанов получи 20-годишна присъда.
Политковская, репортер на либералния вестник "Новая газета", която беше ожесточен критик на тактиките на Кремъл в Чечения, бе убита на 7 октомври 2006 г.
Осем години след престъплението следователите все още не са открили човека, който е поръчал убийството на журналистката и семейството на Политковская съобщи, че е разочаровано от факта, че съдебният процес не се е приближил до проследяването на главния организатор.
Но говорител на руския Следствен комитет, който проведе разследването, обеща да продължат опитите за изправяне пред съда на поръчителя на убийството.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети