Станишев: Изборите не трябва да бъдат протакани

DenNews.bg
06.06.2014
размер на текста:

„Изборите не бива да бъдат протакани”, каза на извънредна пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев днес.
Според него изборите обаче не са лек за проблемите.
„Провеждането на предсрочни парламентарни избори незабавно, в този момент, се издига като универсален лек за проблемите на държавата. Този сценарий обаче не е решение за нестабилната политическа ситуация у нас”, смята той и добави, че избори напролет не са добро решение,
В рамките на тази сесия на парламента може да се свършат много важни неща, убеден е Станишев. Той припомни, че датата на изборите се определя от президента.
Лидерът на БСП подчерта, че не се плаши от избори. „Ще проведем консултации и с нашите партньори за предсрочни избори и кога това ще е най-полезно за страната. Не смятам, че отлагането им с една година е успешно и полезно. Трябва да се решат важни задачи сега и днес", уточни той. Станишев ще потърси подкрепа и от партиите извън парламента.
Според него имаме нужда от масирано участие на хората в изборите, за да поемат те държавата в свои ръце, затова е нужен задължително гласуване.
По думите му, ако искаме правителството да е ефективно, трябва да се очертае по-ясно ролята на БСП. Формулата програмно правителство до голяма степен се изчерпа, твърди той.
„Вчерашната позиция на ДПС много затруднява работата на кабинета. Не е важно какви са сроковете за правителството, а какво може да свърши за държавата, поставянето на сроковете демотивира и министрите”, допълни Станишев.
Той обясни, че искането на ГЕРБ за незабавни избори не го е изненадало. Според него те се държат като деструктивна опозиция.
"Кабинетът устоя не само на безпрецедентен натиск, но и постигна резултати, които заслужават висока оценка – възстановяване на нормалния демократически процес, разплащането на бизнеса, фискалната стабилност", коментира лидерът на социалистите.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети