Местан: Избори до края на годината

DenNews.bg
05.06.2014
размер на текста:

„Анализът на изборните резултати прави невъзможен пълния мандат на кабинета „Орешарски“. Това не е пътят към стабилност“, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на специална пресконференция днес. Според него правителството трябва да подаде оставка до четири месеца и до края на годината да се проведат предсрочни избори за НС.
Той очерта три варианта за „прехода към политическа стабилност“:
Първият - хоризонт на кабината до есента на 2015 г. и провеждането на избори 2 в 1, местни и парламентарни.
Втори - избори догодина по това време и трети – избори до края на настоящата година.
„Това ще рече мандат от четири месеца, оставка на кабинета в края на септември - началото на октомври и плавно предаване на властта на служебен кабинет и провеждане на избори в последната неделя на ноември – първата неделя на декември", обясни Местан.
„Нашите предпочитания са за третия вариант“, категоричен бе лидерът на ДПС.
„Не налагаме на никого нашата позиция. Ако някой има по-добра идея, ние сме отворени за диалог. Сега е времето всеки да поеме политическата отговорност и доблестно да заяви виждането си", посочи още той.
„Този вариант, третият, има и един много сериозен минус – проблемът с бюджетната процедура. По закон бюджетът трябва да бъде внесен най-късно до края на месец октомври и да бъде приет до края на календарната година. При този вариант това няма как да се случи... Тежък риск. Проблем. Дори и изборите да са незабавни обаче, т.е. кабинетът да подаде оставка утре, проблемът с бюджета остава същият. Отново няма да влезем в нормалния график за приемане на бюджета. Затова казахме, че сме отворени за разговори за други варианти“, добави Местан.
„Имаме основание да смятаме, че минусите на първия вариант са по-малко в сравнение с рисковете, които се пораждат от другите варианти. Едно управление има смисъл да продължи само ако е в състояние да трансформира режима на оцеляване в ефективно управление, но категорично заявявам, че идеята за предсрочни избори до края на годината не трябва да се тълкува като признание за лошо управление на страната.
Управлението на кабинета „Орешарски“ издържа на сравнението с предишното и предишните управления и разликата е със знак плюс. ДПС получи толкова силна подкрепа от избирателите си, защото те оценяват високо управлението на кабинета „Орешарски“.
По думите му вотът не дава основание за еуфория, а още по-малко основание на някого да размахва пръст и да се връща към аз-форма, защото първата и втората политическа сила измерват първото и второто си място не по това, колко са надградили доверието си от преди една година, а колко са загубили – БСП над 500 хил. гласа, ГЕРБ – 400 хил.“
Само преди седмица Местан бе категоричен, че партията му няма да подкрепи друго правителство в рамките на това НС с различен премиер от Пламен Орешарски. Лидерът на ДПС увери, че партията му няма намерение да увеличава своите властови позиции.
Същевременно премиерът Пламен Орешарски обяви, че изчаква двете парламентарни групи на БСП и ДПС да уточнят своите коментари върху програмите, изпълнението, работата на кабинета, хоризонтите и в следващите няколко дни предстои да има новини в тази връзка. „Кабинетът има подкрепата на две парламентарни групи и която и от двете да оттегли подкрепата си, е равностойно действие“, изчисли той.
Днес се очаква от ГЕРБ да внесат петия вот на недоверие към правителството. Мотивът е провал във финансовата политика.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети