От ОДБ водят свое разследване замесен ли е ОбС-шефът на Дупница в предизборна търговия

DenNews.bg
04.06.2014
размер на текста:

Съветниците от Обединения демократичен блок в Дупница са се заели със собствено разследване за това дали ОбС-шефът Владимир Владимиров е замесен в предизборна търговия и корпоративен вот в Бобов дол, заради които съмнения и обвинения групата на ГЕРБ поиска оставката му.
Съветниците от ОДБ работят „по доказване или отхвърляне на неговата вина и скоро ще представим резултати. А дотогава, нека се съсредоточим върху наистина важните въпроси”, апелират от блока като реплика към искането за оставка, която не бе разгледана на последната сесия, благодарение и на гласуването на ОДБ, като докладната бе блокирана и не влезе в дневния ред.

 

„Ненужното политизиране и искането на оставки не кореспондира с дневния ред на обществото. Такъв е и случаят с исканата оставка на председателя на ОбС Вл. Владимиров. Ние вече заявихме, че ако същият е участвал в купуване на гласове, то трябва незабавно да напусне не само ОбС, но и обществено – политическия живот в общината. Същевременно, обръщаме се и към колегите от ГЕРБ:
Има ли реални доказателства или поне улики за участието на същия в провеждане на корпоративен вот? Съществуват единствено съмнения, но те са твърде далечни.
Защо не направихте подобни декларации през 2011 или през 2013 г., когато пак имаше сигнали за корпоративен вот?
Защо направихте коалиция със съветниците от Лидер, като по този начин ги легитимирахте в политическия живот? Изгода?
КОЙ предложи Владимир Владимиров за зам.-председател на Общинския съвет? А КОЙ предложи неговото освобождаване?
Кога казвате истината – когато ни уверявахте, че е експерт и ни призовавахте да го подкрепим за зам.-председател или когато ни уверявахте, че не е експерт и ни призовавате да го свалим от председател?
Истината е, че същият е избран компромисно, поради патовата ситуация, в която изпадна ОбС след оставката на Ивайло Константинов. Остават по-малко от три месеца до неговото освобождаване и ние не считаме, че това е дневният ред на общината”, казват в писмо до медиите от ОДБ.
Писменият отчет на групата с ядро Вергил Кацов, Костадин Костадинов, д-р Лорета Николова и д-р Ени Лефтеров, идва след заседание по темите от отминалата и предстоящата сесии.

 

От ОДБ ще искат за спешно свикване на общо заседание на икономическа и здравна комисии и кметския екип за състоянието на болницата и ВиК

 

Както писахме, на последната сесия един глас не достигна за утвърждаването на д-р Любомир Таушански за управител на общинската МБАЛ „Св. Иван Рилски”, след като той бе оценен с „отличен” от конкурсната комисия.
Според ОДБ неизбирането му е ясен знак към обществото и персонала, че има проблем.
На заседанието, за което от ОДБ настояват, следва да се направи анализ на състоянието на болницата и да се предложат мерки за справяне с огромната финансова криза.
„Подобен подход следва да се предприеме и по отношение на ВиК – Дупница. С огромно изумление установихме, че само за една година задълженията на дружеството са се увеличили двойно. На сесията не стана ясно от къде са се появили тези нови задължения. Също така, управителят не даде нито едно сносно обяснение или доказателство, че ситуацията ще се промени. Това е огромен проблем, който ще поставяме непрекъснато до неговото изясняване. Напомняме, че новият управител зае поста с уговорки за годишна печалба от над 1 млн. лева., а тенденцията е не просто противоположна, а направо катастрофална”, смятат от блока.
Те няма да пропуснат и да поставят въпроса за политическата отговорност, която носи ГЕРБ за назначенията на тези управители.
За предстоящата сесия съветниците от ОДБ ще поставят въпросите за финансово състояние на общината към 1 юни, включително усвояването на облигационния заем и размера на задълженията; финансовото състояние на ВиК и МБАЛ ”Св.Иван Рилски”; актуализация на бюджет 2014.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети