4-класниците от Яхиново минаха по знания съучениците си от „Св. П. Хилендарски”

DenNews.bg
04.06.2014
размер на текста:

4-класниците от училището в Яхиново изпревариха по знания съучениците си от СОУ „Св. П. Хилендарски”-Дупница. Приятната изненада от резултатите на малките матури обаче идва от възпитаниците на ОУ „Христаки Павлович” в Дупница. Сред 25-те училища в областта известното като „ромското училище” се нарежда на пето място по среден бал от изпита по Български език и литература. По математика децата от Горна махала са 11-и в областта, но отбелязват значителен ръст на знанията в сравнение със средния бал на 4-класцниците от последните 4 г. в школото.

 

Средният бал на 4-класниците от област Кюстендил е по-висок от този за страната по всички предмети:

 

БЕЛ, математика, Човек и общество, Човек и природа. За областта средният бал е 15,44, а за страната-14,6.
Сравнението с предишни години показва, че 4-класниците от областта са показали повече знания по БЕЛ, по-малко по математика и Човек и природа, а средният бал по Човек и общество е най-високият за последните четири години.
Най-добре представилото се училище от Дупница и региона традиционно е ОУ „Евлоги Георгиев”, което е на четвърто място за област Кюстендил. Шести по резултат по всички предмети в областта са децата от ОУ „Климент Охридски”, училището в Яхиново изпреварва СОУ „Св. Паисий Хилендарски”, съответно на седмо и осмо място в областта.
Училището в Кочериново е на 11 място в областта, ОУ „Христаки Павлович”-12, ОУ „Неофит Рилски”-13, ОУ „Кирил и Методий”-14, училището в Бобошево-16; ОУ „Н. Вапцаров-Бобов дол”-17, училището в Крайници-19, училището в Рила-20, училището в Сапарева баня-20, ОУ „Хр. Ботев”-Бобов дол”-22. Най-нисък среден бал за областта са събрали четвъртокласниците от училището в Трекляно-6,75. Те са последни по оценка по всички предмети.
По БЕЛ най-добре от Дупница и региона са се представили 4-класниците от ОУ „Евлоги Георгиев”, който са 4-ти по резултат в областта. Драстичен спад в оценките за собствените си училища дават показват децата от Крайници и Рила с най-нисък среден бал за последните 4 г.
По математика отново най-високи оценки от региона имат учениците от ОУ „Евлоги Георгиев” с пето място за областта. Най-висок бал за училището си за последните 4 г. събират децата в ОУ „Хр. Павлович” и училището в Яхиново. Този випуск на училището в Крайници показва най-малко знания в математиката от предшествениците си през последните 4 г.
По Човек и общество ОУ „Евлоги Георгиев” също е най-добре представилото се школо от региона с 4-то място за областта.
Най-зле в сравнение с предишните 4 г. в собственото си училище са се представили децата от ОУ „Христо Ботев”-Бобов дол, докато съучениците им от ОУ „Никола Вапцаров” са най-добре представилият се випуск в школото.
Повече знания по този предмет показват випуските в ОУ„Св. св. Кирил и Методи” и ОУ „Евлоги Георгиев” в Дупница и училищата в Бобошево, Яхиново, Кочериново, Рила.
По Човек и природа възпитаниците на ОУ „Евлоги Георгиев” са четвърти в областта следвани от училището в Яхиново. Знанията тази година по този предмет спадат във всички училища.
По среден бал по БЕЛ 4-класниците от област Кюстендил се подреждат на пето място в страната от 29 позиции (28 области + училищата в чужбина).
По математика областта е на шесто място, по Човек и природа-4-то място и по Човек и общество на пето място.
93% от децата в областта са се явили на външното оценяване след 4-ти клас. Най-висок процент в региона записват в Бобошево-100% явили се, а в ОУ „Климент Охридски” най-нискък-82%.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети