Крави от Пазарджишко пренесоха в Дупница забравена от 40 г. болест

DenNews.bg
03.06.2014
размер на текста:

Говеда, купени от село Мирянци, община Пазарджик пренесоха забравена от 40 г. в региона на Дупница болест. Огнището на туберкулоза е установено в частна ферма в село Бистрица, собственост на Димитър Капсъзов, който отглежда 44 животни.
Три животни със симптомите на болестта вече са заклани в изолационна кланица в Дряново. Още в края на 2013 г. тези три животни са реагирали положително на диагностично изследване, а заболяването е потвърдено с повторно изследване, обясни шефът на Областната дирекция за безопасност на храните Първан Дангов. Други животни от фермата не показват симптоми на болестта.
Към момента фермата е под особен надзор. Млякото се предава на фирма Киана, като се събира отделно и се обезврежда с високо температурна пастьоризация в кисело мляко. „По този начин туберкулозният бацил се унищожава", увери Дангов.
Изследванията на собствениците и персонала във фермата не са показали наличие на зараза при хора.
Според Първан Дангов опасност от възникване на вторични огнища няма.
Собственикът на фермата ще бъде глобен за това, че не е наложил карантина на животни внесени от друг район.
В следващите 60 дни ще се извършват изследвания във фермата. Ако две последователни изследвания докажат, че няма други болни животни фермата ще бъде с възстановен статут.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети