С печалбата на ВиК-Дупница проектират общински минивецове

DenNews.bg
27.06.2014
размер на текста:

Печалбата на ВиК-Дупница от 11 000 лв. ще бъде използвана за предпроектно проучване за изграждане на общински минивецове. Това решиха днес общинските съветници при приемането на годишния отчет и баланс на водното дружество. Освен това днес бе решено несъбираеми вземания за около 60 000 лв. да бъдат заличени. Цифрата бе посочена от управителя Илия Илиев, след като на миналото заседание съветниците поискаха да бъдат посочени несъбираемите вземания, за да не водят до нереалистични цифри в отчетите.
Илиев не се размина с критиките, особено остри от Чавдар Милошев от БСП, а именно, че вместо обещаната печалба преди избора му за управител от 1 млн. лв. са натрупани задължения за 970 000 лв.; че Илиев е извършвал сделки без разрешението на принципала ОбС, като закупуването на багер за 80 000 лв.; че разходите за външни услуги са нараснали и други.
Оказа се обаче, че закупуването на въпросният багер е одобрен от ОбС, тъй като придобиването му е записано в плана за развитие на дружеството, като в него е упоменато, че машината може да струва до 140 000 лв.

Контрольор във ВиК няма да влиза

Каквото предложение имаше от съветника Стоян Шушков. Причината е, че ако такава длъжност бъде въведена във ВиК същото трябва да се случи във всички общински дружества. Вместо това контролът ще се засили, чрез представяне на отчети на всеки три месеца на икономическата комисия към ОбС.
А най-важното за стабилизирането на ВиК е осъществяването на проекта за воден цикъл, който предвиждаше подмяната на водопровода в Самораново, Бистрица и два квартала в Дупница. Това би довело до спестяването на около 180 000 лв. годишно от аварии, тъй като от ден на ден броят на повредите се увеличава, а отстраняването само на една авария струва на ВиК 300 лв.
За съжаление обаче, както сме писали, финансирането на проекта за воден цикъл бе отказано през месец април със сгрешена бланка, в която името на общината бе объркано, но парите спрени. Посоченият тогава мотив от МОСВ бе за изтичане на програмен период. Въпреки проведените от тогава разговори, кметът Методи Чимев за момента няма конкретен отговор и информация кога би имало финансиране.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети