Нов конкурс за шеф на общинската болница в Дупница

DenNews.bg
27.06.2014
размер на текста:

Комисия за провеждане на нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница бе избрана на днешното редовно заседание на Общински съвет.
Както сме писали, конкурсът, провел се през месец май, бе спечелен от дългогодишният управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Любомир Таушански с отлична оценка от комисията, председателствана от д-р Лорета Николова. Изборът му обаче не бе утвърден от ОбС, като за това не достигна един глас. Затова и днес съветникът от БСП Иван Шопов предложи днес нова докладна за утвърждаване на д-р Таушански.
Костадин Костадинов от Обединения демократичен блок обаче поиска оттегляне на докладната, тъй като гласуването й би било незаконосъобразно. С решение на съветниците докладната беше оттеглена, а бе прието предложението на председателя на ОбС Владимир Владимиров за обявяване на нов конкурс.

 

И втори скандал Дангов-Костадинов: В конфликт на интереси ли е съветникът от ОДБ

 

Първоначално Костадинов сам заяви, че въпреки, че има знания и може да предложи решения в сферата на здравеопазването, заради професионални си опит, няма повече да участва в дебати за болницата, за да не бъде упрекван, че е в конфликт.
Веднага Първан Дангов поиска да се изясни ще участва ли Костадинов в гласуването или не, като той направи искането си на два пъти. В изясняването на случая се включиха и юристът на ОбС Милен Попов и адвокат Йонко Гергов, който е председател на комисията за установяване на конфликт на интереси към ОбС. И двамата нямаха категоричен отговор, но според тях Костадинов не е в конфликт на интереси.
На това Дангов припомни, че през 2013 г. самият Костадинов и д-р Ени Лефтеров (единият мениджър, а другият управител на частната болница в Дупница) са заявили конфликт на интереси при гласуването на отчета на общинската болница. Съветникът от ОДБ веднага поиска да се намери протокола и да се изясни „лъжец ли е Дангов”, това обаче не стана в 20-те минути почивка, които бяна взети за проверка.

Преди дебатите по докладната с заявление за конфликт на интереси от тях се оттегли д-р Матей Попниколов, който е шеф на РЗОК-Кюстендил.
„За какво да избираме комисия, като предишната си свърши работата перфектно, но тук явно мнението на комисиите не струва пукната пара”, коментира и Георги Пехливански от БСП, като също отказа да участва в гласуването.

 

ОбС не успя да посочи шестима за членове на комисията

 

затова мандатът й бе намален от 7 на 5-ма души.
Д-р Лорета Николова си направи самоотвод от кандидатурата за участник и председател на комисията.
„Не само сега, а и занапред не желая да съм председател на каквато й да е комисия. Ние си свършихме работата. Предишния път се съгласих, заради изискването в комисията да има лекар, а всички колеги са или служители на болницата или са в конфликт на интереси. Сега обаче отказвам”, отсече тя.
Така в състава на комисията, която ще избира нов болничен управител влизат Първан Дангов, който миналия път бе член, а сега ще бъде председател, Александър Анин, Атанас Василев и Иван Бучов, като юрист и представител на общинска администрация. Другият член на комисията, каквото е изискването, ще бъде представител на РЗИ.
Заради включването на представител на община Дупница в комисията се стигна до поредна размяна на любезности между кмета Методи Чимев и ОбС шефа:

 

Като какъв седя до вас, да ви пазя сянка ли


се обърна кметът към Владимиров след като няколко пъти предложението му Бучов да бъде включен в комисията бяха игнорирани, а избора му стана след като отвод си направи Йонко Гергов.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети