Над 170 неосигурени пациенти минали през общинската болница в Дупница от началото на годината

DenNews.bg
25.06.2014
размер на текста:

Над 170 пациенти без здравни осигуровки са лекувани в общинската болница в Дупница от началото на тази година. Броят им само за първите шест месеца надхвърля цифрата на неосигурените пациенти, лекувани през цялата 2013 г., когато са били 165-ма. Това обясни управителят д-р Любомир Таушански. Той изключи вариант, в който на неосигурените пациенти да бъде отказвана помощ, особено когато става въпрос за спешни случаи.
Досега лечението на неосигурените пациенти е покривано на 100%. Това става чрез трансфер от Министерство на здравеопазването, срещу изясняване статута на пациентите като социално слаби.
„Въпросът обаче е в цените на пътеките, които на се променяни от 10 г., а в това време цените на лексраствата, консумативите, гривата, енергията са многократно увеличени”, коментира още д-р Таушански. За него обаче напълно изключен и вариант за фалит или закриване на болницата на фона на недостига на средства за здравеопазването, което без актуализация на бюджета на НЗОК ще доведе отново до драстично намаление на парите за болниците.
Подобен сценарий се разигра в края на миналата година, когато преводите бяха намалени с 20%. Тази година обаче кризата се появи много по-рано.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети