Литва на път да забрани стъпването върху пясъчните дюни

DenNews.bg
25.06.2014
размер на текста:

Литва е на път да забрани стъпването върху пясъчните дюни в разположения на брега на Балтийско море град Паланга. Въпреки че дюните привличат множество туристи, учени преценяват, че опазването на природата по крайбрежието изисква спирането на разходките сред крайбрежните пясъчни образувания.
Предложението за "затварянето" на дюните са направили геофизици от Клайпедския университет. Според тях това ще допринесе за запазване на природата. "Ходенето по дюните помага за унищожаването им. В Германия има места сред дюните, по които не е разрешено да се стъпва. Такава мярка трябва да предприеме и Литва", казва Едуардс Валайтис, цитиран от ИТАР-ТАСС.
На изпотъпканите от посетителите дюни не могат да поникнат растения и по време на есенните и пролетните бури дюните се разрушават като "най-уязвими са тези места по които стъпват хората" предполага ученият.
Мярката може и да изглежда невероятна у нас, след като в България дюните не само се ползват за разходки, но и стават строителни площадки за изграждането на хотелски комплекси върху тях, но най-вероятно ще бъде приета в Литва.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети