Българите са спестили нови 1 млрд. лв. за три месеца

DenNews.bg
07.05.2014
размер на текста:

За три месеца българите са спестили нови 1 млрд. лв., като близо половината от тази сума е дошла от изплатените от банките лихви, пише в. "Труд". Общо депозитите на домакинствата и бизнеса в банките възлизат на 63,4 млрд. лв. Това е с около 6 млрд. лв. повече от раздадените им кредити.
За една година депозитите на домакинствата са се увеличили с 3,6 млрд. лв., сочат още данните на централната банка. Според икономисти продължаващият висок темп на спестяванията е сигнал, че гражданите все още се страхуват от кризата и предпочитат да заделят парите си настрана.
Заради огромния приток на ресурс към банките доходността по влоговете непрекъснато намалява и в края на март средната лихва по новооткритите спестявания до една година в левове е паднала до 3,33%.
Пазарът на кредити за граждани остава замрял и през 2014 г. За първите три месеца експозициите на дребно са намалели с 80 млн. лв. и към края на март достигат 18,4 млрд. лв.
Свиването е изцяло в сегмента на потребителските заеми – със 141 млн. лв. То може да се дължи не толкова на слабо търсене, колкото на поредно изчистване на балансите на трезорите от несъбираеми вземания.
В жилищния сегмент има леко раздвижване след Нова година, като там се регистрира ръст от 60 млн. лв.
След почти нулевия ръст на бизнес заемите през 2013 г. от януари насам се забелязва съживяване и на този пазар. Ръстът на корпоративните кредити за три месеца е с близо 460 млн. лв. до 38,8 млрд. лв.
Проблемните заеми продължават да намаляват, като през първото тримесечие размерът им се свива с нови 234 млн. лв., съобщават още от БНБ.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети