Шах в ОбС: От ВиК-Дупница наели „бухалки” за събиране на вземанията

DenNews.bg
30.05.2014
размер на текста:

Според управителя Илиев, фирмата не ползва бухалки, а писма и телефонни обаждания.

Общинските съветници в Дупница с изненада разбраха едва на днешната сесия, че от половин година ВиК разчита на колекторска фирма за събиране на „по-тежките” задължения.
Разкритието направи съветникът Стоян Шушков, който забелязал тази подробност в отчета на дружеството. Съветници от цялата политическа палитра не можаха да скрият възмущението си от въведената практика и най-вече от това, че договорът между ВиК и фирмата е сключен без знанието и съгласието на принципала-ОбС.
Георги Пехливански от БСП дори призова, ако „наемането на бухалки е факт” да бъде поискана оставката на управителя на водното дружество Илия Илиев. Самият той призна, че от края на минлата година такъв договор е факт, фирмата работила отлично, като за 2013-а е събрала около 40 000 лв. от некоректни абонати, а от началото на тази година -100 000 лв.
„Фирмата не работи с бухалки, а с писма и телефонни обаждания. Работят на комисион от 6,8% от събраните вземания, като на тях се възлагат по-тежките случаи”, обясни Илиев.
Днес съветниците трябваше да разгледат и приемат отчета на ВиК, но решението бе отложено за сесията през юни. Председателят на Икономическа комисия Вергил Кацов поиска до 15 дни управителят да изготви и предаде списък с несъбираемите вземания, тоест тези, които няма да влязат в касата на дружеството, но „надуват” графата с очаквани постъпления.
„11 000 лв. печалба е горе-долу добре, но без несъбираемите вземания ВиК отива на загуба. 360 000 лв. са задълженията към външни доставчици, 616 000 лв. са задълженията към Басейнова дирекция, за такси за водоползване, заустване, задължения към Кюстендилска вода. Това са пари, които рано или късно ВиК трябва да плати, но другата графа-тази с вземанията е несигурна, т.е. няма никаква гаранция, че тези пари ще бъдат получени”, обясни Шушков, като също подкрепи становището, че едва след точна сметка на несъбираемите вземания ще може да се прецени дали ВиК е на загуба или на печалба.
Костадин Костадинов от Обединения демократичен блок беше още по-краен, като каза, че „явно някой напомпва цифрите, за да не видим, че ВиК затъва”.
„Как може приходите да намаляват, а разходите да се увеличават? За две години проходите са спаднали с 50 000 лв., а разходите са се увеличили със 100 000 лв. Задълженията са 200 000 лв.?! Някой се опитва да ни попречи да видим, че дружеството затъва сигурно”, посочи той.
Въпреки критиките, управителят Илия Илиев даде напълно противоположна оценка: „ВиК върви доооообре”, а отчетът бил „напълно реален”.
19 от съветниците подкрепиха предложението отчетът на дружеството да бъде разгледан и приет на следваща сесия.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети