Правителството оцеля на четвърти вот на недоверие

DenNews.bg
30.05.2014
размер на текста:

116 депутати спасиха кабинета „Орешарски” при четвъртия вот на недоверие, гласуван днес.
Вотът бе внесен от ГЕРБ за провала в сектор "Енергетика".
„За” падане на правителството гласуваха единствено от ГЕРБ, а Атака не участва в в процедурата. По искане на опозицията гласуването бе повторено, но резултатът от първата процедура се повтори.
Антон Кутев от левицата използва случая са да се пошегува с бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който вчера бе осъден на 4 г. затвор ефективно.
„Вчера и днес в подкрепа на председателя си на предизборния си щаб, на бившия министър на вътрешните работи, на настоящия депутат – за първи път тези всичките титли, събрани в едно, получават 4-годишна ефективна присъда. Това значи нов мандат. Г-н Цветанов получи нов мандат от 4 години. Именно заради този мандат колегите от ГЕРБ в момента не са в залата, може би отидоха да му съчувстват”, заяви Антон Кутев.

 

Днес Цветанов отново ще се изправи пред съда.

 

Този път бившият вътрешен министър ще застане на подсъдимата скамейка за нерегламентирано подслушване в МВР.
Той е обвинен, че не е разписал правила за работа в разформированата служба СДОТО, което пък е довело до безконтролно следене и подслушване. Подсъдими с него са трима бивши директори на вече несъществуващата Специализирана дирекция "Оперативно - технически операции".
Обвинението срещу Цветанов е за допустителство по служба.
Според прокуратурата, бившият вътрешен министър не е упражнил контрол в служба СДОТО-тогава към МВР, и така е допуснал Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов да не изпълнят законовите си задължения.
От този факт пък са били създадени условия за нерегламентирано и безконтролно подслушване на граждани.
В понеделник Цветан Цветанов беше оправдан по делото за длъжностно присвояване.
Вчера обаче софийският градски съд произнесе ефективна – четиригодишна присъда на бившия вътрешен министър по обвинение, че шест пъти е написал "Не" под искане за подслушване на бившия антимафиот номер 1 на Велико Търново Орлин Тодоров.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети