Глоба от 4,8 млн. лв. за "Софийска вода"

DenNews.bg
29.05.2014
размер на текста:

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира "Софийска вода" с 4 800 600 лева, след като установи, че дружеството е извършило злоупотреба с господстващо положение.
От КЗК обясняват, че решението за санкцията е от 27 май тази година. Комисията е установила, че "Софийска вода" е начислявала лихва за забавяне на служебно начислени задължения за използваната услуга по доставка на питейна вода, отвеждането и пречистването на отпадни води на територията на Столична община през месеците без отчет на средство за търговско измерване.
Съгласно общите условия на "Софийска вода" потребителите трябва ежемесечно да заплащат ползваните от тях ВиК услуги, като отчитането на действително изразходваното количество вода се извършва веднъж на три месеца.
За всеки от двата месеца, в които не се извършва реално отчитане, дружеството начислява количество вода, определено въз основа на средния месечен разход от предходните два отчета. Изравнителната сметка, която се изготвя в края на тримесечния период, установява размера на общо използваното количество вода, но не и точния размер на потребеното количество вода за всеки отделен месец.
Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети