Районна прокуратура-Дупница води разследването за контролирания вот в Бобов дол

DenNews.bg
27.05.2014
размер на текста:

Районна прокуратура-Дупница води разследването за контролирания вот в Бобов дол. Преписката е образувана по предадения от Нова телевизия материал. На видеото, заснето със скрита камера се вижда как шефове на мината присъстват на сутрешния инструктаж и казват, че трябва да се гласува за „Коалиция за България” с бюлетина №15, за което преди изборите е изплатен аванс от 150 лв. и ще бъдат преведени заплатите. Както ви съобщихме, в петък заплатите на миньорите бяха изплатени, но магазинът, от когото единствено могат да пазаруват с ваучери (от веригата на собственика на мините Христо Ковачки) остана празен, най-вероятно като наказателна акция за изтичането на видеото.

Разследването се води по чл. 167, ал. 2 от НК или


„Който предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева.”
Проверката трябва да приключи със заключение за образуване или не на наказателно дело до 2 месеца.
От пресцентъра на ВКП обясниха, че към момента няма други сигнали за купуване на гласове или натиск от Бобов дол и единствената преписка, по която се работи е тази.
Както ви съобщихме, в петък почти всички прокурори от Районна прокуратура-Дупница са били командировани в Бобов дол и са провеждали разпити на миньори. Те са признали, че са били агитирани, а това е първият случай в който лично шефове присъстват на инструктажа-процедура с която се определят задачите за деня и се повтарят правилата за безопасност.
По време на разпитите миньорите са признали за агитацията, но не и че над тях е оказан натиск.
Вече са ясни имената на шефовете, заснети от скритата камера. Те са били посочени от редица миньори. Именно самоличността на хората, агитиращи на инструктажа, бяха едно от извиненията на ЦИК при отказа да се образува проверка по случая.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети