Изборите в Дупница: В Гиздова махала са най-активни за бъдещето на Европейския съюз

DenNews.bg
25.05.2014
размер на текста:

Снимки: DenNews.bg

Най-голямата ромска махала в Дупница Гиздова махала се очертава като най-активната и загрижена за бъдещето на Европейския съюз в днешния изборен ден. Пред ОУ „Неофит Рилски” е формирана импровизирана забавачка за децата, докато родителите им се редят пред урните. По оградата на училищете са насядали деца и наблюдатели, които буквално са десетки.


Шумни опашки от роми се вият пред двете секции в училището, в които гласуват живеещите в Гиздова махала, докато пред секциите на жк „Бистрица” е значително по-спокойно, видя екипът ни.
Членове от Секционните избирателни комисии се опитват да въведат ред, като указват на ромите да се подредят по двама и да не вдигат шум. Задръстването в коридора е значително, а влизането в стаите за гласуване се осъществява след контрол от членове на СИК, като се допускат по 2-ма и 3-ма човека, за да не се пренесе хаосът пред урните.
Изборният процес там бе проследен от зам.-кмета на Дупница Красимир Георгиев и Росен Тимчев. И двамата бяха с баджове, че са представители на партии, каквото е изискването на закона.
В една от ромиските секции, като представител на партия, гласуването следеше и синът на експредседателя на ОбС-Дупница Явор Тодоров Орлин Тодоров.
В суматохата се появи и общинският съветник Костадин Костадинов, който упражни гласа си.
В секциите по центъра на Дупница е спокойно. Опашки и напрежения няма.
Единственото, което се забелязва, че някои от застъпниците и наблюдателите не са с баджовете си, което е изискване на закона. Нарушението по-скоро се дължи на недоглеждане, тъй като баджовете са били поставени на горните им дрехи и след затоплянето на времето или разходките за по цигара, не са били преместени. След забележка от гласуващи или членовете на СИК тези грешки се коригират и не се стига до напрежение.

Избирателната активност на вота за Европейски парламент в Кюстендилска област към 10 часа е била 7,19%. В Дупница е 6, 55%; Бобов дол- 10, 26%; Бобошево- 7, 87%; Кочериново- 9, 47%; Невестино- 12, 35%; Рила- 7, 28%;
Сапарева баня- 7, 09%.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети