Община Дупница отрязана на тъмно от регионалното министерство за европари

DenNews.bg
23.05.2014
размер на текста:

Десислава Терзиева

Кметът на Дупница Методи Чимев изпрати писмо до министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева във връзка с решението да бъде намалено европейското финансиране за 17 общини, с което изразява своето несъгласие. Преди дни на пресконференция в столицата стана ясно, че както на Дупница, така и на още 16 общини от “трето функционално ниво”, ще бъде намалено с 20 млн. евро финансирането по Оперативна програма “Региони в растеж 2014-2020 година”.
“Държа да подчертая, че община Дупница до този момент не е уведомена официално за подобно решение. Наш представител не е присъствал и на въпросната среща с представители на Националното сдружение на общините. Смятам, че е редно когато се вземат подобни решения отнасящи се до европейското финансиране за 7-годишен период, засегнатите общини, каквато в случая е и община Дупница да бъдат уведомявани по надлежния ред. Нещо повече, убеден съм, че в конкретната ситуация би трябвало да бъде потърсено и нашето мнение, за да ни бъде дадена възможност да изтъкнем своите аргументи в полза на едно или друго решение. За съжаление, до този момент такава възможност не ни е предоставена от страна на министерството. С писмо от 28.04.2014 година до НСОРБ, аз съм изразил категоричното си несъгласие с критериите за разпределение на бюджета по ОП “Региони в растеж 2014-2020”, но очевидно това мое становище не е било взето в предвид. Припомням ви, че Община Дупница има утвърден интегриран план за градско възстановяване и развитие, финансиран по ОП “Регионално развитие 2007-2013”, в който ясно са разписани планираните за нашата община инвестиции за следващите години. Голяма част от тях следва да бъдат реализирани със средства от европейските оперативни програми. В този смисъл съкращаването на ресурсът по ОП “Региони в растеж 2014-2020” би могло сериозно да застраши постигането на целите заложени в интегрирания план.
При всички положения смятам че е наложително, въпросът с преразпределението на средствата по ОП “Региони в растеж” да бъде дискутирана с нашата община, което трябва да се случи в най-къси срокове”, се казва в писмото на Чимев до Терзиева.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети