Цирк в ЦИК: Не иска и няма да накаже за контролирания вот в Бобов дол

DenNews.bg
23.05.2014
размер на текста:

След петчасови спорове по репортажа на "Нова телевизия", който показа уреждане на корпоративен вот в мините "Бобов дол" дни преди евроизборите, Централната избирателна комисия (ЦИК) остави казуса без решение, пише dnevnik.bg. В три гласувания различни членове на комисията отхвърлиха предложенията да установят предизборна агитация в предприятието, да поискат информация кои са хората, които уговарят работници в мините да гласуват с определен номер, и дори да изпратят сигнала до прокуратурата, тъй като тя вече се била самосезирала.
В репортажа, излъчен на 20 и 21 май, се показва как всеки ден вместо инструктаж за работата миньори от Бобов дол получават инструктаж за кого да гласуват. Четирима началници обясняват на работниците, че след вота на 25 май "всеки месец ще се получават парите редовно". Щели да получат и аванс. Медията скрива със звуков сигнал споменаването на номера на формацията, за която се урежда вотът, както и името й.
Членовете на ЦИК не се разбраха дали уреждането на гласове е в държавно предприятие, или в частно, началниците в репортажа началници ли са, или не, и дали има данни за престъпление, за което трябва да бъде уведомена прокуратурата. По време на дебатите Румяна Сидерова обяви, че записът е манипулиран, сглобен от поне две части, едната от които се отнася към предишни избори, а медията е заблудила зрителите, като е съобщила, че работниците получават подобен аванс за първи път.
В репортажа на "Нова телевизия" не се споменават името на партията, както и номерът на бюлетината, който работниците трябва да отбележат. ЦИК обаче разполагаше със запис на репортажа без допълнителния звуков сигнал.
Записът бе предоставен на ЦИК в оригинален вид, но членовете отхвърлиха възможността да го изгледат и да обявят коя е партията, за която се агитира.
Вижте повече ТУК

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети