България загуби още две дела в Страсбург

DenNews.bg
21.05.2014
размер на текста:

Българската държава ще изплати общо 6500 евро за обезщетения и разноски по поредни две дела за нарушено право на справедлив съдебен процес, които е изгубила в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Това съобщи правителствената пресслужба.
Първото дело е образувано по жалба на Стела Николова и нейния адвокат Йорданка Вандова заради пълната липса на публичност на съдебното производство във Върховния административен съд по дело срещу уволнението на полицейски служител. Упълномощеният адвокат не е получил достъп до делото, а жалбоподателката не е имала възможност да прочете мотивите на решението.
ЕСПЧ приема, че наличието на класифицирани документи не може да оправдае автоматичното засекретяване на производството и че не е намерен балансът между принципа на публичност на правораздаването и необходимостта от защита на обществения интерес.
Присъденото обезщетение за неимуществени вреди е в размер на 2400 евро, а за разходи и разноски - 1000 евро.
По втория случай жалбоподатели са Атанас и Николай Дуралийски. При него ЕСПЧ отчита пропуск на Софийския градски съд да спази принципа на състезателност и да изследва решаващ елемент от доказателствата - договорът за застраховка. Въпреки че той е бил приет като доказателство от първоинстанционния съд, второинстанционният съд в окончателното си решение е постановил, че не е представено копие от договора.
На жалбоподателите ЕСПЧ присъжда обезщетение за неимуществени вреди в размер на 2300 евро общо, както и 800 евро за разходи и разноски.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети