Боен клуб Марек: Винаги играем за златото, усещането не може да се купи с пари

Константин Соколов
19.05.2014
размер на текста:

“Заявявам, че винаги на състезание тръгваме за златото. Вярвах, че нашият състезател Доброслав Радев ще спечели 1-ото място. За някои се струваше невероятно, но аз познавам Добри от 6 години и знам, че никога няма да ме подведе”, отсече треньорът в боен клуб Марек Кирил Чакъров по повод триумфа на Световната купа по кикбокс. В Унгария Доброслав Радев се окичи със златно отличие, донасяйки единствения медал за България от това състезание. “Тръпката беше голяма, не може да се купи с пари. Ще продължаваме да прославяме Дупница и България, въпреки че в нашия град всичко става на мускули. Благодаря на родителите на Добри, които бяха до него и не изпуснаха и една тренировка. Това е много важно, защото родителската подкрепа дава сили. Дано има повече такива хора”, коментира още Чакъров.
А успехът на неговия възпитаник Добри Радев е наистина значим, тъй като конкуренцията на надпреварата в Сегед бе жестока. Руската делегация наброяваше 200 души, казахстанците бяха над 100. Бяха събрани най-силните кикбоксьори в света, дори представители на ЮАР.
В категорията на Добри се пуснаха 16 състезатели, като жребият за първия мач не бе благосклонен, тъй като дупничанинът трябваше да излезе срещу представител на домакините от Унгария. “Стратегията ни бе “всичко или нищо”. Защото знаете, че у дома и стените помагат, а и съдиите. Хвърлихме се да го отнесем без да даваме повод да реферите да решат мача. Така и стана. Доброслав не даде на опонента си да нанесе нито един удар, докато към него полетя “дъжд от куршуми” и унгарецът с мъка изкара мача”, обясни Кирил Чакъров. Във втората си среща Добри Радев се справи с боец от Полша, която се слави със силна школа, но българинът игра със самочувствие и без напрежение го победи. Така се стигна до сблъсък с кикбоксьор от ЮАР. Африканецът се отличаваше с бърз и агресивен стил, но треньорът Кирил Чакъров го бе разузнал добре. “Наблюдавах го и видях, че е рязък и агресивен състезател, който напада пръв. За това тактиката ни бе да го оставяме да увисва и да играем на контраатака. Така след негова атака ние влизахме в бой, той се изнерви и започна да бърка по-често.

Така се стигна до победата за България”, обясни Чакъров. На финала съперник на Доброслав Радев бе представител на Словакия, като отново доброто разузнаване и правилната тактика се оказаха ключ към успеха. Словакът бе бърз и техничен и се движеше с лекота по ринга. От щаба на Марек обаче забелязаха неговата слабост - че не вдига защита при лоу кик (удар с крак в бедрото). Това бе използвано от Добри и съперникът му започна да куца след 2-рия рунд. След получената травма словакът не бе същия и дупничанинът се поздрави с победа и златен медал. “След финала при нас дойдоха много от чуждите треньори да ни поздравят. Най-вече от Сърбия, защото този словак наби двама сърби по пътя към финала. Сърбите ни се радваха и ни прегръщаха”, разказа Кирил Чакъров.
Така българинът Доброслав Радев стана шампион в своята категория при положение, че повечето първи места отидоха при руснаци, казахстанци, поляци и представители на домакина Унгария.

Видео за Световната купа в Унгария вижте ТУК
 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети