Над 25 000 са евакуирани в Сърбия, 44 са жертвите на наводненията

DenNews.bg
19.05.2014
размер на текста:

Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия продължават да се борят с безпрецедентните наводнения. По последни данни стихията е отнела живота на най-малко 44 души. Броят на жертвите се очаква да нарасне, когато водата започне да се отдръпва от наводнените райони.
Въпреки че валежите отслабнаха, положението продължава да е сложно.
Река Сава продължава да приижда от Хърватия. В Босна водата изкопа противопехотни мини, останали от войната.
В Сърбия всички са в готовност за нови наводнения. Продължава евакуацията на Обреновац. Обявена е тревога и в Смедревска Паланка.
Ситуацията в Шабац и Сремска Митровица засега е спокойна, но Белград се приготвя за нова вълна от наводнения.
Вече официално 17 души са загинали при наводненията в Сърбия досега, като 12 от тях са от Обреновац. В града не е възможно влизането и движението. Вчера там нивото на водата започна да спада.
Ситуацията е по-спокойна от миналите дни, но има предупреждения за опасност от наводнения днес и утре. Ред държави помагат на Сърбия, като в западната ни съседка работи и български екип от огнеборци.
Новак Джокович обяви, че дарява на родината си своята премия от 550 000 долара, която получи, след като спечели тенис турнира в Рим.
До тази сутрин в Сърбия са евакуирани 25 070 души. 7 800 от тях са от най-пострадалият град Обреновац, съобщиха от Министерството на вътрешните работи в Белград.
26 000 домакинства все още са без електричество, 2260 различни обекта са наводнени, а други 1763 са изложени на сериозна опасност от наводнение.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети