Центърът за обществена подкрепа откри кампания за детските права в Дупница

DenNews.bg
15.05.2014
размер на текста:

С кръгла маса Центърът за обществена подкрепа „За да има щастие в детските очи”-Дупница откри кампанията „2014-Година на правата на детето”, инициирана от Държавната агенция Закрила на детето.
В кръглата маса участие взеха директори на училища и детски градини, представители на Социално подпомагане и Закрила на детето, неправителствени организации, районните съд и прокуратура, партньори и представители на община Дупница.
Представени бяха добри практики за подготовка и изслушване на деца в специализираното помещение “Синя стая”. Дългогодишният опит в работата с деца, жертви и свидетели на насилие, показва колко травматизиращо може да бъде участието им в правните процедури в рамките на досъдебното и съдебно производство и колко важно и необходимо за децата е да бъдат изслушвани и разпитвани в щадяща за тях среда. Една от добрите европейски практики е т. нар. “Синя стая”, в която децата без страх и притеснение, с подкрепата на специалисти, споделят преживяното, като резултатът е защита на правата им и добри предпоставки за прилагане на ефективно правосъдие. Тя бе открита през миналата година в Дупница и е една от малкото в страната. Проведоха се дискусии относно услугата, която се предлага.
Представи се и календар на дейностите организирани в рамките на едномесечна кампания за представяне правата на децата от Центъра за обществена подкрепа, което ще бъде направено в училищата.
Председателят на Държавната агенция Закрила на детето Ева Жечева и кмета Методи Чимев поздравиха екипа на ЦОП ”За да има щастие в детските очи” и присъстващите на кръглата маса.
Кампанията ще приключи на 24 юни с официално закриване в парк Рила.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети