Бюлетините тръгнаха от БНБ под охрана като за пари

DenNews.bg
14.05.2014
размер на текста:

Бюлетините за предстоящите избори за Европейски парламент ще бъдат охранявани с мерки, прилагани при транспортна на пари.
Днес сутринта от печатницата на БНБ тръгна първият камион, който ще транспортира изборни книжа и бюлетини.
"Абсолютно на 100% залагам името си, че при тези избори една бюлетина няма да излезе от контрол. Нито една", уверява говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той е един от хората, които ще подпишат протокола, с който бюлетините тръгват. Томов обясни, че има представители на ЦИК, на РИК, към която отиват тези бюлетини, на МВР, ГДНП, МФ, МС. Всички те преди да се подпишат трябва да огледат внимателно какво влиза в камиона, след това да разпишат протокола, а в него е описано съдържанието на камиона. Едва след това се пломбира и под охраната на жандармерията и полицията, то отива към мястото. "От тази печатница не може да изнесете нищо. Бюлетините сега се охраняват като пари", каза той. Томов мисли, че за първи път само печатницата на БНБ произвежда бюлетини. Той каза, че общо са отпечатани 7 381 000 бюлетини.
Всички взети мерки, според Томов, гарантират, че няма да има втори случай „Костинброд”.
Автомобили на жандармерията и полицейска охрана ще съпровождат изборните документи. Днес общо пет камиона ще извозят бюлетини и изборни книжа и материали до 7 областни центъра в страната: Бургас, Ямбол, Враца, Монтана, Видин, Габрово и Плевен, а транспортирането по план трябва да приключи до края на седмицата.
Източник: БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети