Изтеглиха 31 по-евтини копия на лекарства от аптеките у нас

DenNews.bg
13.05.2014
размер на текста:

Над 31 генерични лекарства, заплащани от Здравната каса, са изтеглени от пазара. Генеричните лекарства са копия на оригинални медикаменти, изработвани с патент. Те са изтеглени заради дъмпинг от страна на оригиналния продукт, съобщиха от Българската генерична фармацевтична асоциация. Липсата на тези евтини заместители ще доведе до по-голямо доплащане от пациента и Касата за оригинала на лекарства. Това важи най-вече за онкозаболяванията, психиатричните заболявания и паркинсона.
От Българската генерична асоциация смятат, че е необходимо да има национален консенсус между политическите сили и експерти в областта да изработят програма как да се изгради магистралата на лекарствената политика.
В европейски мащаб се спестяват над 35 милиарда лева годишно заради добрата генерична политика. Страни като Франция, Великобритания и Германия са задължили обществените фондове да включват над 65 на сто генерични продукти в позитивната си листа - повечето от тях се покриват на 100 процента, именно защото са в пъти по-евтини от оригиналните.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети