А, честито! Дупница най-после с бюджет и то с допълнителни средства за спорт и култура

Десислава Панайотова-Янкова
07.04.2014
размер на текста:

А, честито! Това се чу от микрофона на кмета на Дупница Методи Чимев на днешната извънредна сесия на Общински съвет, след като най-после бе приет бюджет’2014.
Решението, взето с пълно единодушие-„за” гласуваха всички присъстващи в залата 28 съветници, бе посрещнато с аплодисменти.
В хода на дебатите стана ясно, че на среща между представители на групата на Обединения демократичен блок и кмета Чимев се е стигнало до редакция на предложения от градоначалника бюджет - предвидени са средства за спорт, култура и селата, нещо за което от ОДБ настояваха и наложиха в бюджета, който бе приет през март, но в последствие върнат от областния управител Иван Каракашки. Причината за връщането на бюджета бе, че по закон единствено кметът има право да внесе проектобюджета, а не както се случи през март-с внасяне на редакции в неговото предложение по искане на ОДБ, с което за спорт, култура и селата бяха предвидени допълнително над 400 000 лв.
Така преди днешната сесия се е стигнало до преговори между съветниците и Чимев, след които в бюджета са предвидени допълнително 250 000 лв. От тях 100 000 лв. са за спорта, 100 000 лв. са за подобряване на инфраструктурата на селата. За дофинансиране на маломерните паралелки в единствените функциониращи селски училища в общината, тези в Крайници, Яхиново и Самораново, са предвидени 15 000 лв. За тях е предвидена още една субсидия към края на годината от 24 000 лв. и реалната цифра на средствата за годината е 39 000 лв.
От ОДБ предлагаха 50 000 лв. за културата, а в приетото днес предложение цифрата е свита до 35 000 лв., но придружена с уверението, че парите ще стигнат за изпълнение на цялата годишна програма.
Напълно отпаднали са допълнителните средства за ромските махали, но не по дискриминационни подбуди. От обясненията на Чимев и председателят на Икономическа комисия Вергил Кацов стана ясно, че отпускането на 50 000 лв. за изготвяне на Подробен устройствен план на махалите се обезсмисля, тъй като това не може да стане без Общ устройствен план на града. За него пък е предвидено евентуално финансиране от Министерството на инвестиционното проучване.

Друго предложение на ОДБ, това са изграждането на общински вецове, също не намери реализация в бюджета. Но идеята ще търси развитие чрез ВиК. Именно общинското дружество ще бъде ангажирано с отделянето на средства за такава инвестиция.
Общата рамка на бюджет’2014, приет днес, е 20 882 887 лв.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети