Двама шефове с наказания за акцията в Лясковец

DenNews.bg
07.04.2014
размер на текста:

Дисциплинарни наказания ще бъдат наложени на бившия и настоящия директор на ОДМВР Велико Търново, заради трагедията в Лясковец. .
Настоящият началник Христо Христов ще бъде сменен, поради това, че не е упражнил в достатъчна степен контрол и не е предприел необходимите мерки. Това каза вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, след като съобщи резултатите от проверката по случая в Лясковец, при който бе убит един служител от Специализирания отдел за борба с тероризма (СОБТ), а други трима бяха ранени.
Двамата полицаи, които са снимали жилището на Петко Петков в деня преди специализираната акция и така са го предупредили вероятно ще бъдат дисциплинарно уволнени. Ще бъдат наказани и редица служители на по – ниски нива. Не се предвиждат каквито и да е мерки по отношение на СОБТ, обясни Йовчев и посочи, че ако СОБТ са били наясно, са щели да приложат друг способ и е нямало да поставят под заплаха служители. „Нямало е изненада. Втората причина е, че планът не е сработил – хората от СОБТ е трябвало да проникнат от три места, те не са успели от входната врата. В известна степен негативният резултат се дължи и на това, че през последните години подготовката на СОБТ е водена в погрешна посока. Тя е водена в посока на специализирана група за задържане, а не на отряд за борба с тероризма. Много от способите са били занемарени. Вероятно и това в някаква степен е допринесло за трагичния завършек. Технологично и технически отрядът изостава”, каза още Йовчев.
Преди това вътрешният министър каза, че необходимостта от провеждане на операция в Лясковец е била на лице и е било необходимо наистина да се действа незабавно, тъй като е съществувал реален риск Петко Петков да използва притежаваното оръжие срещу български граждани, включително срещу деца.
Всички действия, предприети по планиране и провеждане на операцията са законни, това е абсолютно категорично. При планиране и подготовка на операцията са спазени всички нормативни изисквания в МВР и те са водени съгласно добрите практики в министерството до момента. В проверката са изследвани 3 насоки – 1 - разрешението за носене на оръжие и последващите действия, след като е изтекло това разрешение. 2, изследвани са действията по планирана операция през 2012 г. и са изследвани всички действия по планиране и провеждане на операцията през 2014 г., заяви Йовчев.
В първата насока можем категорично да кажем, че след изтичане на разрешението за носене на оръжие на Петков, не са били предприети всички действия за изземане на оръжие, има подценяване на риска по повод един човек, за когото вече е имало сигнали, че може би е неустойчив психически, добави вътрешният министър. Той подчерта, че са пренебрегнати сериозни сигнали за поведението на Петков, за да се стигне до 2012 г., когато е била извършена операция на СОБТ.
"На място тогава са изпратени служители на СОБТ. Тогавашният главен секретар Калин Георгиев е указал да бъдат използвани методи и форми, за да може да се изземе това оръжие и да се реши този проблем. Да отбележим, че планирането на операцията през 2012 също е законосъобразно, няма нарушения тогава. Резолюцията на тогавашния главен секретар е правилна и адекватна. В резултат обаче на тези указания на Калин Георгиев не е произтекло нищо, не са били предприети необходимите действия, няма отворени оперативни дела, няма ползвани оперативни средства, единствено е изпратен районният инспектор, което е несериозно. Смятаме, че както тогавашният директор на ОДМВР не е изпълнил своите задължения, така и сегашният не са изпълнили действията на тогавашния главен секретар Калин Георгиев", категоричен е Йовчев.
Едва на 20 февруари 2014 е запознат главният секретар на МВР с този проблем. Той е издал разпореждания, които са адекватни и е направил всичко, което е трябвало да направи, за да се реши проблемът, допълни Йовчев.
На 14 март 53-годишният Петко Петков застреля баретата Емил Шарков и рани трима негови колеги при опита им да изземат боен арсенал от дома му в Лясковец.
Петков многократно е заплашвал да използва оръжие срещу учениците от близкото училище, защото му пречили с игрите си.
Петков, който също беше ранен по време на спецакцията, е обвинен в умишлено убийство на полицай. Той е в затворническа болница в София. Източник: БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети