Чистачка с 60% нетрудоспособност осъди община Дупница за незаконно уволнение

DenNews.bg
30.04.2014
размер на текста:

Чистачка, работила по програмите за временна заетост, осъди община Дупница за наложено дисциплинарно уволнение. Окръжен съд-Кюстендил потвърди решението на Дупнишки районен съд, според което жената е уволнена неправомерно, за което община Дупница трябва да й заплати 594 лв. обезщетение и над 400 лв. съдебни разноски.
Жената е била назначена на срочен трудов договор през миналата година, като е имала задължение да отговаря за чистотата на автогарата в Дупница. Заради неявяване на работа за 2 дни през месец октомври миналата година тя е уволнена дисциплинарно от зам.-кмета Крум Милев. Според съда обаче той не е имал право да наложи тази мярка, тъй като макар да е упълномощен да подписва договори по програмите за временна заетост, няма право да налага дисциплинарни наказания и уволнения, тъй като работодател е кметът на общината.
Освен това на работничката не й е била дадена възможност да обясни и докаже причините за отсъствието от работа.
Според решение на ТЕЛК от 2011 г. тя имала здравословни проблеми и не трябвало да извършва труд на открито и свързан с големи физически натоварвания. Въпреки това жената изпълнявала задълженията си, в следствие на което здравето й се влошило и започнала да отсъства от работа. Според решение на ТЕЛК от началото на тази година чистачката има 60% нетрудоспособност и й е определена пенсия.
Решението на Окръжен съд може да бъде обжалвано пред Върховен касационен съд.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети