Официално: България поиска домакинство на Европейското по футбол

DenNews.bg
29.04.2014
размер на текста:

Българският футболен съюз внесе официално цялата документация по кандидатурата си за домакинство на мачове от ЕВРО 2020, съобщават сайтът на централата. Благодарение на огромната по обем работа, извършена от екипа на БФС, България остана една от 19-те европейски държави, които имат шансове да получат срещи от финалите на шампионата на Стария континент, с което ще бъдат отпразнувани 60 г. от провеждането му за първи път. Само по себе си това вече е сериозно постижение, тъй като изискваше единомислието и синхронизирането на редица институции в името на една цел - страната да стане част от най-големия европейски футболен празник.
Първоначално към идеята на президента на УЕФА Мишел Платини различни градове да приемат мачове от ЕВРО 2020 в един паневропейски футболен фестивал интерес проявиха 32 страни. След изтичането на срока за внасяне на кандидатури на 25 април тази година обаче останаха 19 града от 19 национални асоциации. Крайното решение за това кои 13 ще приемат мачовете от европейското ще бъде взето на заседание на Изпълнителния комитет на УЕФА на 19 септември в Женева (Швейц).
"Благодаря на целия екип във федерацията, че свърши перфектно своята работа и успяхме да отговорим на всички изисквания на УЕФА в срок", обяви по този повод президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, който се завърна от финала за Купата на УЕФА по футзал в Баку (Азербайджан). Като член на Изпълкома на европейската централа и председател на Комисията по футзал Михайлов награди победителите в турнира - "Барселона" (Исп), надиграли на финала с 5:2 след продължения "Динамо" (Рус).
Досието на България по кандидатурата за ЕВРО 2020 е над 400 страници, като основен момент в него е заложеният чисто нов стадион на мястото на стадион "Славия" в столичния кв. "Овча купел". Ако получим домакинство на мачове от европейското, те ще се играят на този стадион, чието изграждане трябва да започне през пролетта на 2015 г. БФС подписа тристранен предварителен договор за стадиона с компанията IFS, която се ангажира с финансирането на строежа.
Българската кандидатура е насочена към спечелването на стандартния пакет домакински мачове, който включва 3 срещи от предварителна група и един осминафинал.
Българският футболен съюз изразява своята благодарност към министър-председателя на Република България Пламен Орешарски за доброто сътрудничество по внасяне на кандидатурата ни за ЕВРО 2020.
Благодарим също на Министерството на младежта и спорта, Министерството на икономиката и енергетиката, Министерство на финансите, Министерство на вътрешните работи, Министерство на културата и Министерство на транспорта, Дирекция "Консулски отношения" към МВнР, Комисия за регулиране на съобщенията и Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта към Народното събрание.
Изразяваме своята признателност и към кмета на София Йорданка Фандъкова, тъй като столицата на България е крайъгълният камък на кандидатурата ни за европейското първенство.
Специални благодарности Българският футболен съюз би искал да отправи и към ПФК "Славия", който ни партнира в процеса по осигуряване на стадион, отговарящ на критериите за мачове от ЕВРО 2020.
Ето и всички кандидатури за ЕВРО 2020: За стандартния пакет ще се борят Баку (Азер), Минск (Беларус), Брюксел (Белгия), София (България), Копенхаген (Дания), Лондон (Анг), Скопие (Македония), Мюнхен (Гер), Будапеща (Унг), Ерусалим (Изр), Рим (Ит), Амстердам (Хол), Дъблин (Р. Ирл), Букурещ (Рум), Санкт Петербург (Рус), Глазгоу (Шот), Билбао (Исп), Стокхолм (Шв) и Кардиф (Уелс);
За полуфиналите и финала, които ще се играят на един стадион, кандидатстват само Лондон (Анг) и Мюнхен (Гер).

 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети