ДКЕВР отложи решението за лицензите на енергодружествата

DenNews.bg
28.04.2014
размер на текста:

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не излезе с решение за отнемането на лицензите на електроразпределителните дружества заради дълговете им към НЕК.
Решението за процедурата за отнемане на лиценза на „Енерго-про” ще бъде взето на 12 май, след като по-рано ДКЕВР уважи желанието на дружествата ЧЕЗ и „EVN България Електроснабдяване” за отлагане на откритото заседание на комисията.
Наказателната процедура започна, след като ЧЕЗ, „Енерго-про” и EVN отказаха да платят на държавната Национална електрическа компания дължими 350 милиона лева. Аргументът им е, че компанията също им дължи много пари за „зелена” енергия.
Енергийният регулатор трябваше да се произнесе в началото на месеца, но се стигна до отлагане заради нови доказателства, представени от Националната електрическа компания.
На последното заседание на ДКЕВР трите компании се защитиха публично, че спорът им с НЕК не е основание за отнемане на лицензи. Според тях спорът трябва да се реши от съда.
Европейският еврокомисар по енергетиката Гюнтер Йотингер също критикува отнемането на лицензите и дори намекна за санкции срещу България.
Ако се стигне до отнемане на лицензите на доставчиците на ток, начело на дружествата трябва да бъде назначен служебен управител, който да гарантира снабдяването с електричество. Той няма да има право единствено да се разпорежда с имотите на дружествата. Източник: bTV
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети