Законът се събуди в Дупница: Подгониха търговец, мъчил екзотични животни за пари

Десислава Панайотова-Янкова
25.04.2014
размер на текста:

Търговец, обиколил цялата страна с улично шоу с екзотични животни, попадна под ударите на закона в Дупница. Общински служители, РИОСВ-Перник и полицията предприеха незабавна проверка по сигнал на читатели на DenNews.bg.
Уличното представление с участието на маймунка, алигатор, игуана и питон може и да се оказа екзотично изживяване за почитателите на съборджиийските емоции навръх Умни петък, но е напълно незаконно, както по българското, така и по европейското законодателство.


Освен че подобна търговия е забранена, животните са подложени на системни мъчения. Игуаната е съхранявана в пластмасова кутия без пролуки за въздух, като оцелява, само защото собственикът открехва капака от време на време. Алигаторът е „обезопасен” като муцуната му е стегната здраво с тиксо, но така той не може да отваря устата си, което му е необходимо за поддържане на температурата на тялото. Положението на питона и маймунката също не е завидно, като всички животинки изглеждат упоени и най-вероятно са-практика позната от годините на уличните обиколки с мечки и маймунки.
Заради развиването на търговска дейност със защитени от закона животни, контролното звено към община Дупница и отдел “Екология” съставиха протоколи на търговеца Мирослав А. от Нови Искър. На място се отзоваха и от Икономическа полиция, като полицаите също извършиха проверка и съставиха протокол за случая.
Съгласно чл.7, т.21 от Закона за защита на животните, въпросните видове не може да бъдат третирани за каквито и да било търговски дейности, а издевателствата над тях са наказуемни по Закона за защита на животните.
Мирослав бе разположил „представлението” на самия площад “Свобода” без да има разрешение за търговска дейност.
Нещастният вид на животинките не спря десетки да се снимат с тях срещу 5 лева на снимка, разбира се, без касова бележка. Пред проверяващите собственикът представи регистрационни карти издадени от РИОСВ за питона, алигатора и игуаната, а за маймунката представи... епикриза. Картите обаче дават възможност на собственика им да ги отглежда само и единствено у дома си при задължителните за това условия. Освен глобата, която ще бъде наложена, от отдел “Екология” веднага изпратиха констативния протокол към РИОСВ-Перник, които ще трябва да се произнесат по случая. Най-вероятно животните ще бъдат отнети от собственикът им. Това вече е сигурно за маймунката, тъй като за нея Мирослав няма документи.
Собственикът на животните бе видимо изненадан, като подчерта, че развива подобна дейност в цялата страна повече от година и досега никъде не са му „правени проблеми”.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети