Барак Обама поигра футбол с японски робот

DenNews.bg
24.04.2014
размер на текста:

Президентът на САЩ Барак Обама се изправи лице в лице срещу най-новия спортен феномен на Япония - реалистичен робот хуманоид, който може да бяга, скача и дори да рита топка. Президентът подчерта потенциала за съвместни проекти с американски университети и фирми в първия ден от азиатската си обиколка, съобщава АФП, цитирана от Гонг.
Обама се срещна с АСИМО, който е с размерите на 10-годишно дете в костюм на космонавт, по време на обиколката си на Националния музей на възникващите науки и иновации в Токио. "Приятно ми е да се запознаем", роботът весело поздрави Барак, за когото запознанството също се оказа приятно.
След това АСИМО направи няколко крачки към президента, като показа своя набор от движения, преди да му каже: "Също така мога и да играя футбол". Обама се съгласи и подаде пас на робота, който запрати топката обратно към президента. Роботът показа и най-новия си трик - да скача из стаята.
Няколко секунди по-късно Обама се срещна със студенти. "Трябва да призная, че роботите бяха страшнички, бяха твърде реалистични", каза той.
АСИМО е най-новият прототип от 20-годишен проект на Хонда за разработване на хуманоиден робот. Той може да се използва като мощно средство за възрастни хора или да изпълнява задачи, опасни за хората, като борбата с пожари или почистване на токсични разливи. Роботът може да изкачва стълби и да хваща предмети. Това е първата подобна машина, която може да бяга като човек.