Украйна рестартира операцията срещу проруските бунтовници

DenNews.bg
23.04.2014
размер на текста:

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов нареди да бъдат възобновени военните операции срещу проруските бунтовници в източните части на страната, след като двама мъже, единият от които местен политик, са били открити "изтезавани до смърт", информира Би Би Си.
Турчинов информира, че единият от двамата мъже е изчезналият депутат от градския съвет на Горловск/Горливка, членът на партия "Баткивщина" Владимир Рибак.
Тялото му е открито недалеч от окупирания от сепаратистите град Славянск.
Полицията твърдеше, че откритото в реката тяло още не е окончателно идентифицирано, макар наистина да прилича на Рибак. По-късно във вторник вътрешното министерство потвърди, че това е градският депутат.
Обявено беше, че причина за смъртта на двамата е "комбинирана травма по тялото в резултат на изтезания с последващо удавяне на още живите потърпевши, намирали се в безсъзнание". По думите на очевидец Рибак е бил отвлечен на 17 април от четирима маскирани и въоръжени мъже във военни униформи и откаран в неизвестна посока.
"Терористите, които взеха за заложник целия Донецки район, отидоха твърде далеч. Те прекрачиха границата и започнаха да нападат и убиват патриотите на Украйна. Те се подиграха с решенията в Женева", заяви Турчинов.
"Това са престъпления, извършвани с пълната подкрепа и подбудителство на Руската федерация" каза още Турчинов, който е и председател на украинския парламент.
"Антитерористичната операция" срещу проруските сепаратисти бе спряна по великденските празници, както и заради договореностите на четиристранната дипломатическа среща в Женева миналия четвъртък.
Силите за сигурност на Украйна обаче не изгарят от желание да се хвърлят в нападение срещу проруските бунтовници, отбелязва Ройтерс. Призивът на Турчинов може и да не доведе до реални бойни действия, но ще разпали отново размяната на обвинения между Киев и Москва, за това кой не спазва договореностите от срещата в Женева.
САЩ и НАТО дадоха ясно да се разбере, че няма да предприемат военна намеса в Украйна, която не е член на Алианса. Въпреки това обаче Пентагонът заяви във вторник, че ще изпрати 600 военни в Полша и трите балтийски републики за пехотни маневри.
Ройтерс подчертава, че това е една от най-демонстративните прояви на подкрепа за съюзниците от НАТО в Източна Европа от анексирането на Крим от Русия преди няколко седмици.
Моделът, избран от Пентагона, е на една крачка от постоянното базиране на американски военни в района. Става дума за четири групи от по 150 души, които на основата на "постоянно ротационно присъствие" ще участват в продължаващи по 1 месец учения във всяка от четирите страни.
Междувременно стана ясно, че проруски сепаратисти от Източна Украйна държат в плен американски журналист в Славянск, предаде Ройтерс.
Източник: vesti.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети