От БСП питат Чимев „Кой?”, не искат те да сочат виновниците за пропадането на проекта за пречиствателната

DenNews.bg
17.04.2014
размер на текста:

Кой? Това питат кмета на Дупница Методи Чимев общинските съветници от БСП Станислав Павлов и Александър Анин.
На пресконференция днес те изразиха тревога от новината, че Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на кмета за обявяване класирането на участниците и определяне на изпълнител на обществена поръчка с предмет “Реконструкция, модернизация и разширения на ГПСОВ - Дупница и доизграждане на канализационна мрежа”.
От БСП искат Чимев да каже кой е виновникът за „пропадането на пореден проект и наложените санкции, които ще бъдат платени от дупничани”.
Новината, че КЗК отменя решението на Чимев е публикувано на сайта на комисията вчера. В становището се казва, че назначената комисия за провеждане на процедурата е в незаконосъобразен състав, като в нея фигурират лица без необходимата квалификация и опит в съответствие с предмета на обществената поръчка. Незаконосъобразният състав на оценителната комисия рефлектира и върху всички извършени от нея действия, които губят своята правна сила.
„Допуснатото нарушение е съществено, тъй като се отразява върху възможността на помощния орган да изпълни възложените му задачи, като разгледа и оцени по максимално обективен и прозрачен начин предложенията на участниците за изпълнение на поръчката”, се казва още в становището на КЗК.
Комисията връща процедурата от етап назначаване на комисия за провеждане на процедурата за обществена поръчка в законосъобразен състав, в съответствие с изискванията на закона и мотивите в решението.
„Кой носи отговорността? Нека кметът каже, ние не искаме да сочим виновниците. Но не може да се продължава така, не може да се допускат едни и същи грешки, за които данъкоплатците ще плащат-сега неустойките са 5500 лв. за едната фирма и 2100 лв. за другата. Докога заради грешки на управляващи ще плащат дупничани?”, попита Павлов. От БСП ще внесат официално питането си и ще чакат отговор на предстоящата сесия на Общински съвет.
Членовете на комисията, заради които КЗК връща проекта са външен експерт-юрист и шефът на ВиК Илия Илиев.
„Външният експерт е юрист, но с квалификация, която не съответсва с предмета на поръчката. Другият член на комисията е директорът на ВиК Илия Илиев. Той е управител, но това не е аргумент за компетентност. Затова искаме да знаем, кой разпореди назначавана тази комисия, допуснала грешките”, посочи още Павлов.
Съветниците от БСП припомниха, че от няколко месеца тече усилен дебат за това общински съветници да присъстват на комисиите и при провеждането на обществени поръчки. Желанието им обаче беше попарено от кметския екип с мотива, че съветниците не са експерти.
„Това не е първи случай с пропаднал проект. Затова искаме съветници да присъстват на комисиите за обществени поръчки, дори без право на глас. Но трябва да виждаме какво се случва. Винаги в предишни мандати общински съветници са участвали на комисии. Това че сега не ни допускат, мисля, е минус за работата на комисиите. Освен това се губи доверие между ОбС и общинска администрация”, посочи още Павлов.

 

В края на месец март стана ясно, е Дупница е отрязана от държавата за финансирането на проекта за пречиствателната

 

Посоченият официален мотив беше, че финансирането е изчерпано, но тогава Чимев видя политическа секира, тъй като отрязани се оказват кметове на ГЕРБ, а бланката за отказ има и допуснати грешки.

 

Община Дупница с два варианта за реакция

 

Решението на КЗК може да бъде обжалвано пред Висшия административен съд. Другият вариант е атакуваните членове на комисията да бъдат сменени. В момента се чака юридическо становище кое от двете действия да се предприеме, като окончателното решение ще бъде взето следващата седмица.


Припомняме, че за общата стойност на проекта е почти 30 милиона лв. Избраните фирми изпълнители са Обединение „Байовъркс-М"-по първа позиция (проектиране и СМР на ГПСОВ-Дупниц) и ДЗЗД „Екип Дупница"-по втора позиция (обследване и реконструкция на канализацията)
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети