20 жалби срещу кражбата на ЕГН-та са внесени в прокуратурата

DenNews.bg
16.04.2014
размер на текста:

20 жалби са постъпили в прокуратурата до този момент във връзка с кражбата на ЕГН-та на граждани за подписките на партиите за регистрацията им в ЦИК.
Единият от жалбоподателите е националният омбудсман Константин Пенчев, чието име също се е оказала в една от партийните подписки.
Новината съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Той все още не е проверил дали името му присъства в някоя от подписките, но ще го направи, ще провери и членовете на семейството си.
Главният прокурор отрече твърдението, че от тук нататък "топката" в прокуратурата.
"Топката има две страни на игрището – едната е чисто криминалната. При всички случаи по всяка от подадените жалби ще бъде извършвана проверка, защото проверката трябва да касае извършвано документно престъпление, ако такова е извършвано", каза Сотир Цацаров. За втората час обаче, той посочи, че "прокуратурата няма и не може да има отношение към това дали дадена партия или коалиция е регистрирана законосъобразно". "Това е проблем, който е от компетентността единствено и само на ЦИК", категоричен бе той.
Според това какви данни са посочени в конкретните данни ще се прецени дали да бъде образувано едно производство. "Ясно е, че става дума за подписи, които са фалшифицирани, но в съответните подписки, особено големи подписки, с които са внасяни искания за регистрация, малко или много са сглобени явно от подписи, които са събирани на различни места", каза той и обясни, че би следвало да се установи кое, къде и по какъв начин. "При нас нещата би следвало да протичат по начин, по който протича проверка и евентуално разследване за документно престъпление", заяви той.
В 14.30 часа днес по инициатива на председателя на ЦИК се провежда координационна среща на ръководствата на ЦИК, на Комисията за защита на личните данни и на прокуратурата. Източнк: БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети