Жк „Бистрица” за пореден път е под задушлива пелена от сметището в Дупница

DenNews.bg
15.04.2014
размер на текста:

Най-големият квартал на Дупница – жк ”Бистрица” за пореден път е обхванат от задушлива пелена от градското сметище. Уплашени да не става въпрос за пожар, живеещи там са подавали сигнали в пожарната и в общината през уикенда и вчера.
Ситуацията става нетърпима привечер, трудно се диша, не може да се проветрява, а е така повече от месец. Това казват в сигнал до екипа ни живеещи в жк „Бистрица”.
От отдел „Екология” в общината са съставили предписание и са информирали Регионалната инспекция по околна среда и води. Правомощията им обаче спират до тук.


Не е пожар, сметището диша

Това е обяснението на бизнесмена Кольо Илиев, който стопанисва градското сметище.
„Пожар не сме имали от 2 г. От няколко дни сметището изпуска метан, който няма как да бъде уловен. Сметището е запръстено идеално, без склоновете, където е невъзможно. Щом има метан, който трябва да се освободи обаче не трябва да запръстяваме, защото ако го запечатаме, сметището ще се превърне в бомба”, обясни Илев.
Ситуацията се следи от РИОСВ, сметището е под постоянно наблюдение от пожарната, докато димът е бял опасност за здравето нямало, уверява още той.
„Дъждовете и влагата ускоряват гнилостните процеси и на моменти метанът излиза като от комин. Няма какво да се направи. Наистина, метанът е с неприятна миризма, за по-чувствителните хора е и задушлив, но няма какво да се направи. Затрупаме ли отворите, ще се натрупа напрежение и рано или късно ще се взриви като бомба”, обясни още Илиев.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети