Страх от бяс обхвана Рилското корито, Дангов успокоява, че последният случай е от 2012-а

DenNews.bg
11.04.2014
размер на текста:

Страх от разпространение на бяс обхвана собствениците на животни в Рилското корито. Упоритият слух върви повече от 10 дни, макар да не се знае първоизточникът, уверяват ни наши читатели, които прибегнали до строги мерки за опазването на животните си. Дворните кучета и котки са прибрани по къщите. Дори и не толкова изрядни за животните си стопани са започнали масово да ги водят на ветеринар за поставяне на задължителните ваксини.
Новината не е официална, но въпреки това хората са на нокти и скачат при всеки лай от непознати в махалата кучета.
Директорът на Областната дирекция за безопасност на храните-Кюстендил Първан Дангов успокои, че регионът е чист от бяс, като последният случай от 2012-а година. Тогава в землището на кюстендилското село Николичевци е била установена лисица с бяс.

 

Възможно е в основата на истерията да е кампания за превенция на заболяването

 

Информационни листовки за болестта бяс и задължителните предпазни мерки, раздавани от Агенцията и ветеринари в Кюстендилско и Благоевград, където хората от Рилското корито предимно лекуват животните си, може да се се оказали фитила на паниката.
Факт е, че по селата са единици собствениците на домашни животни, които стриктно водят ваксинациите им. Именно опит за по-голяма информираност на хората за рисковете от неглижирането на здравните грижи за животните може би са разбрани погешно, разсъждават ветеринарни лекари.
Така вместо да доведат до дисциплиниране на стопаните, информационните листовки са довели до страх и разпространяването на слух за наличието на бяс по кучета и котки.
Всички домашни животни трябва да бъдат ваксинирани ежегодно срещу бяс-най-опасното, заразно и задължително с летален изход заболяване.

 

Само преди дни Агенцията била проверена за работата й в тази област

 

„Само преди дни в Агенцията се проведе проверка от страна на Европейската комисия. Предоставихме доклад за дейността. През миналата година са взети 142 проби от диви животни и нито една не е положителна за бяс. Има постоянен мониторинг”, обясни за DenNews.bg Първан Дангов.

 

Преди ден е застрелян чакал в Бобовдолско, чакат се пробите

 

Преди ден в района на бобовдолското село Голям Върбовник местни ловци за застреляли чакал. Животното не е имало признаци на бяс, но всеки убит хищник се подлага на изследване.
Пробите са предадени днес и резултатът ще бъде ясен в понеделник.
Чакалът е нетипичен за региона ни хищник, навлиза сериозно от Северна България преди 5-6 г. От тогава ловците имат целогодишно разрешение за отсрела на този вид, тъй като се води опасен за всички диви видове, обясни още Днагов.
За всяка проба за бяс ловците получават от Агенцията по 5 евро, което пък ги прави изключително старателни и дейни в отстрелването на хищници.
Иначе всяка година се осъществяват кампании и за дивите животни чрез разпръскване на ваксини в местообитанията им. 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети