Кръгчета и квадратчета в бюлетината за евровота

DenNews.bg
11.04.2014
размер на текста:

Бюлетината за предстоящите европейски избори ще бъде променена, реши Народното събрание.
По предложение на Четин Казак от ДПС номерата на партиите и коалициите, които се намират в дясната част на бюлетината ще бъдат изписани в квадратчета. В лявата част ще бъдат изписани имената на кандидатите за европейски депутати в отделните листи, като техните номера ще бъдат изписани в кръгчета.
Новоприетият в началото на годината Изборен кодекс предвиждаше както номерата на партиите и коалициите, така и на техните отделни кандидати да бъдат изписани в квадратчета. Мотивите на ДПС са, че този вид на бюлетината може да обърка избирателите, които да посочат номера на кандидат за депутат (т. нар. преференциален вот), вместо на партия или коалиция.
Поправката беше внесена между първо и второ четене на промените в Изборния кодекс, които се наложиха заради скандалите около състава на Централната избирателна комисия. Промяната, предложена от ГЕРБ ЦИК да стане от 20, вместо от 19 членове, също бе приета от депутатите окончателно на второ четене.
В частта за ЦИК поправката на Изборния кодекс беше подкрепена от ДПС и ГЕРБ, а от "Коалиция за България" гласуваха само четирима депутати. Поправките, отнасящи се за кръгчетата и квадратчетата в бюлетината пък успяха да минат едва след прегласуване, тъй като при първия опит "Коалиция за България" отново не участва масово в гласуването, което доведе до отхвърляне на предложението. При прегласуването 12 депутати от левицата подкрепиха поправките, с което те в крайна сметка бяха приети. Източник: БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети