Арестуваха Галеви? Геле в Близкия изток, а Галев в съседна държава

DenNews.bg
07.03.2014
размер на текста:

Информация за ареста на бизнесмените Пламен Галев и Ангел Христов-Геле циркулират усилено от вчера в български медии. Информацията все още не е потвърдена от МВР.
В централната емисия на националната телевизия новината за ареста бе съобщена, като потвърдена от два независими източника на БНТ. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обаче коментира, че към момента той не разполага с такава информация.
Според информацията на “По света и у нас” Ангел Христов е задържан още преди седмица в държава от Близкия изток и чрез Интерпол тогава са уведомени нашите служби. Преценено е за ареста да не се съобщава, защото е имало оперативни данни за местонахождението и на другия издирван с червена бюлетина дупничанин. Пламен Галев е задържан вчера в съседна на България страна.
На този етап предстои идентификацията на двамата и установяването на самоличностите им от службите на държавите, в които са арестувани. Вероятно по тази причина все още няма и официално съобщение за задържането на издирваните. Според източници на БНТ, в международните полицейски регистри срещу имената на Пламен Галев и Ангел Христов се появява статут на секретни агенти и докато не се установи дали те имат това качество, арестът им няма да бъде официално обявен.
Братя Галеви бяха осъдени за рекет и изнудване през май 2012 г., но напуснаха страната преди да попаднат в затвора. От тогава са обявени за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол. Срещу тях има и дело за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност. Заради липсата им, обаче Кюстендилския окръжен съд спря процеса.
В момента се чака тълкувателно решение на ВКС, което ще определи съдбата на делата за конфискация в случаите, когато не могат да бъдат открити съдените.
Към този момент Пламен Галев и Ангел Христов все още присъстват в списъка с издирвани лица на Интерпол, международната организация не ги е свалила от сайта си, въпреки съобщенията, че двамата са задържани.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети