Община Дупница вече е с бюджет, ОбС наложи волята си на кмета

Десислава Панайотова-Янкова
07.03.2014
размер на текста:

Общински съвет-Дупница прие бюджет 2014 на днешната си сесия. С много пламнали от емоции бузи, гласувания и прегласувания, предложения и контрапредложения ОбС наложи волята си на кмета Методи Чимев, тъй като приетият бюджет е с предложените от Обединения демократичен блок корекции, одобрени и от Икономическата комисия към местния парламент.
В епична битка влязоха и юристите в залата. Юристът на ОбС Милен Попов и съветникът адвокат Йонко Гергов бяха впрегнати в тежката задача да анализират дали приемането на бюджет с редакция, която не е била подложена на обществено обсъждане е законосъобразно. Точно с тази забележка кметът Методи Чимев встъпи в днешното заседание. Думите му веднага бяха оспорени от Гергов, а независимият съветник Първан Дангов наблегна на факта, че и предложеният от кмета бюджет също беше редактиран след общественото обсъждане, където бе представен варианта при поемане на облигационен заем от 3 милиона евро.
Припомняме, че предложението за този заем не бе прието от ОбС. Вместо това съветниците дадоха съгласие за поемане на нов дълг от 1 750 000 евро.
Както сме писали, поправката на бюджета предвижда да бъдат предвидени 450 000 лв. за спорт, култура и селата.
Съветникът от ГЕРБ Матей Попниколов коментира преди гласуването, че предложението на ОДБ е неизпълнимо и завишава изкуствено приходната част с 250 000 лв.
„Това, както и предложеното за разпределението на тези мними пари е популизъм”, коментира Попниколов и направи забележка на новия председател на ОбС Владимир Владимиров, че на предходната сесия, когато проектобюджетът също бе разглеждан, предложението на кмета въобще не беше подложено на гласуване.
От БСП пък предложиха на кмета и екипа му „да си вземат шапките и да си ходят”, щом не могат да намерят 400 000 лв. за спорт и култура.
След спорове точно по какъв ред да се гласува бюджета съветниците все пак успяха да стигнат до процедура на гласуване.
22-ма от съветниците гласуваха „за”, 8 бяха „против”, а двама се въздържаха.
„Г-н кмете, не бих желал да съм на ваше място в момента. В ситуация, в която в джоба си имате 10 000 лв., а някой ви казва, че имате 10 500 лв. Да ви се каже как да ги харчите, а вие да носите отговорността”, така екскметът и настоящ съветник от ГЕРБ арх. Асен Пилев обясни отрицателния си вот.
Бисер Кирилов от ГЕРБ пък конкретизира, че тези които наложиха да носи отговорността са съветници, които носят вина за плачевното състояние на община Дупница с над 19 милиона задължения.
Дебатите около бюджета така изопнаха нервите на съветниците, че с пламнали бузи Дангов сподели на микрофона, че чувства натиск от страна на юриста на ОбС Милен Попов. Повод за коментара му станаха няколкото намеси на Попов, поискани от съветниците дали действията им са в синхрон със закона. Попов дори на крак се запозна с решение на Висшия административен съд по дело по подобен казус, по жалба на община Перник срещу решение за бюджета на тамошния местен парламент. Именно след изчитането на това съдебно решение Дангов скочи и обяви, че Попов оказва натиск на съветниците, а думите му са размахан пръст. „Не приемам да ме съветват заместник-кметове, бюджетар, юрист от микрофона. Навън може да си говорим всичко, но не и от микрофона да се изказва всеки”, коментира Дангов.
Скоро след това обаче съветниците отново опряха до юридически съвет от Попов, което пък доведе и до забележка от страна на кмета „сега искате да говори, така ли?”.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети