Документи за финансовото състояние на община Дупница са предадени на Икономическата комисия

DenNews.bg
05.03.2014
размер на текста:

Община Дупница е предоставила на Икономическата комисия към ОбС документи за финансовото състояние на общината. Предоставени са отчетите на Сметната палата и Държавната финансова инспекция за три години назад, обясни днес зам.-кметът Олга Китанова. Тя коментира, че общинските съветници имат право да получават необходимите документи за дейността на постоянните комисии, а също така такива свързани с изпълнение на актове приети от Общинския съвет. Не са предоставени обаче данни за гражданските договори, тъй като информацията за тях трябва да бъде поискана по Закона за личните данни и Закона за достъп до обществена информация, нито договорите за обществени поръчки, тъй като те са със специален режим.
От своя страна Китанова ще попита председателя на Икономическа комисия каква е професионалната квалификация на членовете й, тъй като в ИК няма икономисти и юристи. Така ще се стигне до ситуация лекари и бивши полицаи да четат цифри, вече проверени от най-висшите финансови институции-Сметната палата и Финансовия надзор, и има опасност да се стигне до вадене на погрешни заключения или по-точно удобни заключения, които да се хвърлят в пространството.
Китанова коментира и нововъведената практика отчетите за разходи и приходи на община Дупница да се публикуват на сайта на общината месец за месец. „Целта по-голяма прозрачност и яснота как се разходват средствата и какви са приходите. Всеки месец ще има отчети. Не трупаме нови задължения, имаме намаление на просрочените задължения”, посочи Китанова и апелира общинските съветници да гласуват проектобюджета за 2014 г., тъй като корекции на бюджета могат да бъдат направени, когато той е приет. „А ние в момента нямаме приет бюджет. Точно заради това апелирам общинските съветници да гласуват този проектобюджет, защото след 2-3 месеца няма да имаме възможност върху какво да коригираме при вече усвоен облигационен заем”, посочи тя.
Отчетът за миналата година вече е изготвен и внесен в Министерство на финансите. Ще бъде публикуван и на сайта на общината.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети