Съдът в Хага забрани на Япония лова на китове

DenNews.bg
31.03.2014
размер на текста:

Япония временно да прекрати лова на китове в Антарктика, нареди Международният съд в Хага, след като постанови, че той не се извършва с научни цели, информира bTV, позовавайки се на АП и АФП.
Трибуналът, който бе сезиран от Австралия, се аргументира, че големият брой уловени китове не отговаря на официално научния характер на програмата. Той нареди ловът на китове да бъде прекратен, докато програмата бъде реформирана.
Япония лови средно по около 1000 кита годишно. Австралия сезира Международния съд през май 2010 г. с искане да забрани този лов с аргумента, че официално научната програма е прикритие за търговски улов.
Ловът на китове е традиционен в Япония от XII век. Страната се включва в съвременната китоловна индустрия, която се развива след края на XIX век, докато Международната комисия по лова на китове не налага мораториум върху лова с търговски цели през 1986 г. Япония обаче продължава, използвайки клаузата за лов с научни цели. Месото от уловените китове се пласира в търговската мрежа и ресторантите, което също е позволено от тази клауза.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети