ОДБ с обяснителна бележка: Чувстват се упрекнати, но не и виновни за върнатия бюджет на Дупница

DenNews.bg
31.03.2014
размер на текста:

Почувствали се упрекнати за върнатия от областния управител Иван Каракашки бюджет на община Дупница, групата на общинските съветници от Обединения демократичен блок изпратиха позицията си до медиите. В писмото по хронологичен ред са описани действията на съветниците във връзка с предложените промени в бюджета и приемането им, което, както писахме, стана повод за връщане на бюджета за ново разглеждане.
Във връзка с посочените от Каракашки мотиви, че измененията, предложени от ОДБ, са направени устно и в зала, но не са съгласувани с кмета на общината, съветниците припомнят:
Първо, кметът представя за публично обсъждане проект за бюджет, в който са заложени и 3 млн. евро от предложен заем. Обсъждането минава, но заема е намален. След това, кметът внася нов проект за бюджет, без тези 3 млн. евро и без ново публично обсъждане. На сесия ОДБ внася предложение за промяна, като изцяло мотивира възможностите. Мотивите са частично приети и одобрени от финансиста на общината. Промените са подложени на гласуване и приети със 17 гласа. Кметът призовава общинските съветници да гласуват променения бюджет, с което де факто съгласува предложението. Бюджетът не е приет като цяло. ОДБ призовават групата на ГЕРБ да подкрепи измененията, като се отказва от „авторството”. На следващото заседание Общински съвет приема бюджета ведно с измененията.
Това са фактите. И точно заради тези факти ние не можем да приемем аргументите на областния управител. Считаме, че не са отчетени слабостите на Закона за публичните финанси и съдебната практика по въпроса, които отнемат възможността на общинските съветници да представят своите виждания за политики в отделните сектори на обществото.
Ще напомним, че 2 години подкрепяхме безусловно кметските бюджети. Какво всъщност предложихме ние? Предложихме да се осигури финансиране за спортните клубове, за културата, за селата, за регулация на ромските квартали, за маломерните паралелки, за проектиране на мини ВЕЦ-ове. Това са сектори, изцяло забравени от управляващата партия в Дупница. Нима ние трябва да се съгласим и да провеждаме политиката на ПП ГЕРБ? Нима за нас не са гласували хора? Кое от тези предложения е лошо или популистко? Признаха го и от другите групи. „Сагата” с бюджета продължава. От ОДБ призоваваме отново колегите от ПП ГЕРБ да подкрепят предложените изменения. Отново се отказваме от авторство, нека кметът внесе предложение за бюджет с измененията, за да покажем на гражданите, че можем солидарно да работим за бъдещето на общината, апелират от ОДБ.
Обяснение съветниците дават и за подкрепата си на кандидатурата на Силвия Овчарченска за зам.-председател на ОбС:
Не разбираме мотивите на колегите от ГЕРБ да ни обвиняват в някакви конспирации или съглашателства. Та нали длъжността зам.председател на общинския съвет беше въведена по предложение на бившия председател Ивайло Константинов. Тогава уж беше нужна, сега пък не била нужна. Това не е ли политика на инат? Така ли в ГЕРБ разбират консенсус в името на града? Или интересите на партията са над интересите на града?
Защо ОДБ подкрепи предложения кандидат? Защото няма нищо по-нормално от това председателя да посочи своя заместник. И ние го подкрепихме, така както подкрепихме преди 2 години и предложението на Ивайло Константинов. Защото в ОДБ сме последователни политици и както нееднократно сме заявили, ще подкрепим всяко предложение, което е добро за общината, дори да не е добро за партията.
От ОДБ изразяват и позиция, че предизборната кампания за европейски избори за големите партии вече е започнала и затова призовават за толерантност и нормалност в предизборната кампания.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети