Танцуващата Деница Дикова от Дупница с награда Икар

DenNews.bg
28.03.2014
размер на текста:

Награда Икар гушна танцуващата с театъра Дени, която ние, DenNews.bg, си избрахме за талисман при старта на вестника. Церемонията на националните награди на Съюза на артистите в България се проведе вчера в столицата. Представлението „Тълковен речник” на сдружение за алтернативно изкуство и култура „По действителен случай”, от което Деница Дикова е част, бе отличието в категорията за съвременен танц и пърформанс.
В представлението "Тълковен речник" Дени участва, като танцьор и съавтор, заедно с Александър Даниел, като музикант и съавтор. Идеята е на Ирина Голева.
Другите номинирани за Икар в категоричта за съвременен танц и пърформанс бяха „Monocrossing“ - мултимедиен танцов пърформанс на Derida Dance и „Танцувам Мария Калас“ – идея, хореография и танц Галина Борисова.
Представлението „Тълковен речник“ е създадено на базата на девет музикално- движенчески миниатюри и импровизации. Те изграждат три сюжетни части, доближавайки цялостната структура на представлението до структурата на жанра „хайку“ – най-късата поетична форма в световната литература, притежаваща чистотата, завършеността и дори празнотата на една нота.
„Тълковен речник“ превежда случването на танц, звук и език в лична интерпретация. Не изразът на нещо, а съществуването му.
Деница Дикова, дъщеря на главния библиотекар в дупнишката библиотека Снежана Дикова и актьора и биш шеф на общинския театър в Дупница Асен Диков, е от малцината у нас с диплома за танцов театър. Завършила е Нов български университет, а спиращите дъха представления, в които участва са били на родна и чужда сцена.

 

Припомнете си разговора ни с Дени ТУК

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети