Край с контролите на национални отбори, започва нов турнир

DenNews.bg
27.03.2014
размер на текста:

Националните футболни отбори няма да играят приятелски срещи от сезон 2018/2019. Всичките 54 страни-членки на УЕФА подкрепиха решението за провеждането на международен турнир за национални тимове Лига на Нациите, който трябва да замести контролните мачове. Това съобщава официалната страница на европейската централа. Точният формат за провеждането на новата надпревара все още не е определен, като се обсъждат различните варианти с представителите на отделните федерации.
Засега е ясно само, че 54-те държави ще бъдат разпределени в четири групи съобразно коефицента и мястото им в ранглистата. Отборите ще се борят за попадане в т.нар. Висша група или за оставане в своята дивизия, за титлата шампион в Лигата на Нациите, както и за класиране на Евро 2020 чрез баражи.
Самата Лига на Нациите засега се планира да дава право на класиране на четири отбора за Европейско първенство.
В четирите големи групи ще има ново деление, като всяка група ще бъде разделена на три или на четири подгрупи, а всеки национален отбор ще играе четири или шест мача. Първият финален етап вероятно ще бъде през 2019 г. В него ще спорят четирите отбора, които са спечелили подгрупите си в Група А. Мачовете за класиране на Евро 2020 ще се играят през март 2020 г. Въпросните плейофи вероятно ще заменят баражите след квалификационните групи, но самите квалификации няма да отпаднат или да бъдат променяни драстично.
 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети