Областният управител върна бюджета на община Дупница за ново разглеждане

DenNews.bg
27.03.2014
размер на текста:

Предположението на кмета на Дупница Методи Чимев, че приетият от Общински съвет бюджет за 2014 г. ще бъде върнат от областния управител се сбъдна. Иван Каракашки е изпратил до председателя на ОбС Владимир Владимиров и кмета Чимев за заповед за отмяна на бюджета вчера. Мотивът е, че той е незаконосъобразен. В заповедта на областният е посочено, че предложените промени са направени устно на заседанието, по време на разглеждане на докладната записка за приемане на бюджета на община Дупница.
„Приемайки бюджет, различен от съставения проектобюджет, ОбС-Дупница е действал незаконосъобразно, като не е съобразил това, че според законоустановения ред, вносител на проектобюджет може да е единствено кметът”, се казва в заповедта на областния управител и се изтъква, че единствено в правомощията на кмета е дейността по съставяне на общинския бюджет и по внасянето на проекта му в Общинския съвет, като нито на постоянните комисии към ОбС, нито ОбС може сам да съставя и после да приема нов общински бюджет, несъгласуван с кмета на общината.
Така решението за годишния бюджет трябва да бъде преразгледано от Общински съвет в 14-дневен срок. Ако в 7-дневен срок след изтичане на 14-дневния срок от ОбС не постъпи искания протокол, областният управител ще оспори решението на ОбС-Дупница пред Административен съд-Кюстендил.
Както сме писали, редакцията на бюджета бе предложена от групата на Обединен демократичен блок и подкрепена от Икономическа комисия. Промените предвиждат 450 000 лв. за спорт, култура и селата, тази редакция обаче отвори пробойна за 100 000 лв. в бюджета.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети