Фирма на президента на Реал Мадрид подменя градското осветление в Дупница

DenNews.bg
26.03.2014
размер на текста:

Община Дупница спечели проект за 100% финансиране по фонд “Козлодуй” за подмяна на абсолютно цялото улично осветление. Само 13 града в цяла България ще бъдат финансирани за тази дейност. “Как няма да съм доволен от подобно нещо. Решаваме многогодишен проблем и решаваме проблеми за години напред. При това без да е за сметка на гражданите”, коментира кметът Методи Чимев.
Цялата дейност ще стрива над 1 млн лева.
Проектът бе входиран през месец март 2012 г. Почти 2 години продължи сагата около избора на изпълнител заради последващи обжалвания, но в крайна сметката държавата сключи договор с изпълнител. Това е испанската фирма “Етралукс”, която е част от “Ей Си ЕС Холдинг”, чийто собственик е Флорентино Перес, президент на футболния гигант Реал Мадрид. Годишният оборот на компанията е над 30 млрд. евро.
Днес на среща с Чимев бе изпълнителният директор и официален представител за България на изпълнителя Драгомир Бояджиев. “Най-късно в началото на месец юни започваме цялостната подмяна на уличното осветление, тъй като в следващите месец-два до тогава имаме техническа подготовка. Договорът ни е за 12 месеца за изпълнение, така че през месец март 2015 година ще сме напълно готови в Дупница. Мисля, че дори по-рано ще успеем да приключим. От всички представени проекти, този на община Дупница е най-подробен и коректно разписан, което ще ни помогне изключително много в работата. Освен, че градът ще бъде осветен изцяло, ще се намали и разходът за ел.енергия между 30 и 50 %, но точната цифра мога да я цитирам, след като направим задължителните замервания”, коментира Бояджиев.
Проектът предвижда подмяна на цялата окабелена мрежа и осветителни тела, като на места ще бъдат монтирани и нови. Цялата система ще се поддържа компютърно със специален софтуер за тази дейност.
Близо 2000 осветителни тела на територията на Дупница и около 30 км кабелна инсталация ще бъдат изцяло подменени.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети