Тръгна делото за подменената кръвна проба на д-р Дамов от общинската болница в Дупница

DenNews.bg
26.03.2014
размер на текста:

Районен съд-Дупница даде ход на делото за подменената кръвна проба на д-р Дамов от общинската болница, който бе обвинен от роднини на починала пациентка, че е бил пиян по време на дежурство.
На първото заседание от процеса стана ясно, че на д-р Джорджева от Спешния център и старшата сестра на Вътрешно отделение Виолета Михайлова няма да бъде търсена наказателна отговорност. Прокуратурата, в лицето на Юлиян Крумов, иска те да понесат само административна санкция, тъй като имат чисто съдебно минало.
Все още не е и категорично доказано, че именно двете са подменили пробата, след като тя е престояла над 48 часа в Спешния център.
Д-р Джорджева и медицинската сестра Михайлова са обвинени във възпрепятстване на длъжностно лице, т.е. са попречили да бъде изяснено какво е съдържанието на алкохол в кръвта на д-р Дамов. При проверката му с дрегер бе отчетено 2,47 промила алкохол в издишания въздух, но той отрече да е бил пиян, като обясни високата концентрация с употребата на успокоително.
Подмяната на кръвната проба бе установена чрез анализ в Националния институт по криминология и криминалистика, който посочи, че предадената проба е на жена.
Припомняме, че аутопсията и последвалата тройна експертиза в НИКК установи, че жената, чиито близки обвиниха д-р Дамов, е починала от остро отравяне от бяла мухоморка. Смъртта на пациентката е била непредотвратима, а разследващи не откриха диагностични пропуски от страна на лекарите, а действията им са определени като адекватни.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети