16 българи арестувани в обща акция на ФБР и ДАНС

DenNews.bg
26.03.2014
размер на текста:

16 българи са арестувани в обща акция на ФБР и ДАНС, провела се паралелно в САЩ и у нас. Арестуваните са обвинени в крупна схема за пране на пари и банкови измами за милиони долари.
Във вторник, между 5 и 7 сутринта, агенти на ФБР са арестували 14 българи в Чикаго и предградията. По същото време в България агенти на ДАНС арестуват още двама души.
Общо обвинени са 17 българи – 16 - арестувани в координираната акция от вчера, а седемнайсетият вече излежава предишна присъда.
Сред обвиненията са пране на пари, банкови измами и измами с кредитни карти. Всички са пледирали невинни.
Според властите всички са част от организирана група и са участвали в схема, в която номерата на кредитни карти от Европа са били крадени със скимиращи устройства и след това изпращани до арестуваните в Чикаго, по електронен път - чрез имейл или скайп. След това те са били дублирани върху гифт карти с магнитна лента, с помощта на специални устройства, а сметките на нищо неподозиращи хора в Европа са били източвани. После парите обратно са били изпращани в България.
Прокуратурата иска да бъдат възстановени милиони долари, за които твърди, че са откраднати.
Сумарно максималните наказания по всички обвинения се равняват на стотици години затвор. Федералните власти са следили групата от 2011-а и имат записани десетки хиляди телефонни разговори между всички тях. Източник: Нова телевизия


 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети