Държавата отряза Дупница за пречиствателната, защото Чимев е от ГЕРБ

DenNews.bg
24.03.2014
размер на текста:

Държавата отряза община Дупница и отказа финансиране на проекта за реконструкция и модернизация на градската пречиствателна станция. Официалният мотив е изчерпването на финансовия ресурс, но обяснението на кмета Методи Чимев е друго, а именно фактът, че той е човек на ГЕРБ.
В отказа името на Дупница пък е сгрешено. В документа фигурира номерът на дупнишкия проект, но посочената община е Казанлък.
„Първоначално община Дупница бе уведомена, че е одобрен доклада за положителна оценка. Ние съответно стартирахме цялата процедура и обявихме обществена поръчка. Пратихме и писмо на 7 октомври за среща за да се разберем какво трябва да правим от тук нататък. Пратихме и писмо, с което молим да получим покана за сключване на договор, но на 12 март ние получихме въпросното писмо, че ни се отказва финансиране, защото не влизаме в срокове. Некоректно е, тъй като крайният срок за приключване е 30 октомври 2015, а нашият срок е 30 юни 2015. Факт е, че към момента имаме отказ за сключване на такъв договор. Официалната причина е изчерпване на финансовия ресурс. Но аз подозирам, че като кмет избран от ГЕРБ финансирането трябва да бъде ограничено. За това искаме среща в удобно време и да ни бъде обяснено. Нещата приличат на copy-paste, след като виждаме името на община Казанлък, където също кметът е от ГЕРБ”, коментира кметът Чимев на пресконференция днес.
От своя страна зам.-кметът по европроектите Красимир Георгиев обясни, че след получения отказ са предприети редица консултации. „Аз проведох поне 6-7 срещи с най-добрите експерти по операционните програми и всички те окачествиха тази позиция като подигравка с община Дупница. Първо срокът 2014 г. не фигурира в абсолютно никакви нормативни документи. Склонен съм да мисля, че както са сбъркали и са написали община Казанлък, вместо община Дупница, вероятно са направили грешка и с въпросната 2014 година. Сроковете са ясни, според Министерството на финансите срокът е 31 октомври 2015 за приключване на проектите. Колкото до липсата на финансов ресурс – редно би било те да ни уведомят преди ние да им кажем, че сме приключили процедурите. Проблем с финансирането не би трябвало да има, тъй като изрично е записано, че следващия програмен период 2014-2020 година е абсолютно идентичен с 2007-2013 г. Ясно е, че е трябвало да намерят някакви аргументи, с които да ни откажат договор”, обясни Георгиев.
Според кмета, по въпроса следва да се намесят депутатите от Кюстендилска област, като поставят питане пред министъра на околната среда и водите на парламентарен контрол.
„Не може да се каже “на тези давам, на онези не давам”, смята Чимев.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети