Над два пъти повече измами в областта през изминалата година

DenNews.bg
21.03.2014
размер на текста:

Сравнително спокойна оперативна обстановка през 2013 година в областта, без значими престъпления с висока степен на обществена опасност и груби нарушения на обществения ред, отчетоха от ръководството на Областната дирекция на МВР-Кюстендил вчера.
През 2013-а година са извршени две убийства, които са на битова основа и са разкрити.
През изминалата година продължихме да развиваме за поредна година една от добрите практики по линия на превантивно-охранителната дейност по опазване на земеделската продукция и посегателствата са сведени до единични случаи.
Регистрираните престъпления през годината са 2052 и бележат минимален спад в сравнение с предходната година. Със 70 по-малко са. Разкрити са 692 престъпления, посочи директорът на ОДМВР комисар Елиан Стамболийски
В статистиката най-голям дял имат кражбите, 1/3 от тях са домови. Обект на посегателство са както жилища в градските райони, така и къщи, дворове, земеделски имоти в селските райони, особено в отдалечените и слабо населени места и необитаеми жилища. В първия случай обектите са най-често предварително набелязани и проучени, извършват се квалифицирано. В селските райони обект на посегателство са предмети от черни и цветни метали. Основни извършители са лица с нисък социален статус и наркозависими, които предават отнетите предмети в пунктовете за изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали.
60% от извършените грабежи са разкрити.
Кражбите от МПС са 23 за 2013 г., повече от предходната година, когато са 17.
На територията на Кюстендилска област са установени 11 автомобила, обект на престъпни посегателства, като 8 от тях са издирвани чрез Шенгенската информационна система.
През 2013 г. ръст бележат телефонните измами – 42 са регистрираните случаи при 16 за 2012 г. Извършители на тези прояви са гастролиращи лица от други региони, при осъществяване на престъпната дейност проявяват най-разнообразни форми на въздействие и изобретателност. Обект на въздействие най-често са възрастни лица, подали се на измамата, независимо от многократно провежданите превантивно-разяснителни дейности. Разкрити са 7 случая.
За противодействие на конвенционалната престъпност на територията на областната дирекция са проведени 98 специализирани полицейски операции за противодействие на престъпленията по линия “Наркотици”, установени са 80 случая, по които са образувани досъдебни производства. Иззети са над 10 кг амфетамин от къща в с. Дяково; разкрита бе и оранжерия за отглеждане на канабис в с. Лозно; нива с канабис бе открита в землището на с. Падала.
Проведени са 111 специализирани операции за противодейстие на разпространението на акцизни стоки, 12 СПО по противодействие на престъпленията по линия „Гори и дърводобив“, 8 по противодействие на престъпленията по линия „Селско стопанство“, 18 по противодействие на престъпленията свързани с търговията с отпадъци от черни и цветни метали, проведени са и 24 СПО съвместно със служителите на Агенцията по храните. Установени са 146 случая на държане и продажби на тютюневи изделия и алкохолни напитки без или с неистински акцизни бандероли, като бяха съставени 69 акта и образувани 56 досъдебни производства. Иззети са 9854 кутии цигари или общо 190 858 къса цигари, 183,20 литра алкохолни напитки в т.ч. наливен алкохол и такива с изтекъл срок на бандерола, както и 616,87 кг тютюн.
По линия на охраната са проведени 59 операции, при които са съставени 5 201 акта за установяване на административни нарушения, наложени са 1 817 глоби по фиш. Полицейски служители са охранявали 223 масови мероприятия, задържаните лица на основание чл.63 от ЗМВР са 396.
Общият брой на регистрираните пътни инциденти в региона до момента е 86 275 . През 2013 г. са регистрирани общо 5566 инцидента.
През 2013 година в Кюстендилска област са възникнали 487 пътно-транспортни произшествия, от които 113 са тежки, убитите са 7, а 135 са ранени. В сравнение с 2012 година произшествията са с 35 по-малко, тежките ПТП са с 21 повече, убитите са 4 по-малко, а ранените с 31 повече.
На отчета присъстваха заместник-директорът на Националната полиция комисар Милчо Енев, прокурор Камелия Стефанова от Окръжна прокуратура и областният управител Иван Каракшки.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети